Gündem

MHP'li Akçay'dan YSK'ya eleştiri: Bunun bir izahı yok

YSK, soruşturma başlatılan ilçe seçim kurulu başkanlaır ve yetkililerin 23 Haziran'da da görev yapmasına karar verdi

04 Haziran 2019 16:05

MHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Yüksek Seçim Kurulunun 23 Haziran'da tekrarlanacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde haklarında soruşturma başlatılan ilçe seçim kurulu başkanları ve diğer yetkililerin seçimde görev yapacağını açıklamasına tepki göstererek, "Bunun bir izahı yok" dedi.

Partisinin bayramlaşma programı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akçay, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 31 Mart'ta görev alan ve haklarında soruşturma olan ilçe seçim kurulu başkanları ile diğer yetkililerin 23 Haziran'da yenilenecek İstanbul seçimlerinde görev almaları kararına sert tepki gösterdi.

"YSK hukuki bir terim kullanmıştır"

YSK'nın İstanbul seçimlerinin yenilenmesine ilişkin aldığı kararla ilgili olarak CHP'nin YSK kararlarında oyların çalındığına dair bir ibare olmadığı söylemlerini değerlendiren Akçay, "Örnekleme yönetimiyle ve ya sondaj yöntemiyle ve ya bir kısım iptal edilen oyların sayımı neticesinde 850 bin oy sayılmış 16 bin oy sahibine iade edilmiş. Oylar bir usulsüzlük nedeniyle çalınmış. CHP diyor ki, 'YSK kararında oylar çalındı diye bir ibare yok' Yüksek Seçim Kurulu adeta bir mahkemedir. Seçim süreçlerini şeklini usulünü gözeten bir kurumdur. Bir hukuk metninde, 50 yılın bütün YSK kararlarına bakın hiç bir zaman oylar çalındı ibaresi bulunmaz. Yüksek Seçim Kurulu dedi ki, 'Meydana gelen usulsüzlükler ve yolsuzluklar seçim sonuçlarına müessir olmuştur' Bu oylar çalındı demenin bir başka anlamıdır. YSK hukuki bir terim kullanmıştır. Bunu iyi bilmemiz gerekiyor" diye konuştu. (İHA)