Dünya

Merkel, Hitler'e suikast girişiminin 75. yıldönümünde Nazi hükümetine direnenleri andı: Popülizm ve ırkçılığa karşı çıkmalı, onlardan ilham almalıyız

21 Temmuz 2019 08:32

T24 Dış haberler

Almanya Başbakanı Angela Merkel ülkesinde Nazi hükümetine karşı direnenleri anarken Avrupalılara popülizme, milliyetçiliğe, ırkçılığa ve Yahudi düşmanlığına karşı çıkma çağrısında bulundu. 

Almanya'da Nazi hükümeti lideri Adolf Hitler'e suikast girişiminin 75. yıldönümünde konuşan Merkel, o yıllarda diktatöre karşı çıkanların bugün örnek alınması gerektiğini ifade etti.

Merkel, kurmay subay Claus von Stauffenberg ve suikast girişiminde yer alan diğer isimlerin idam edildiği meydanda toplanan kalabalığa, "Onlar insanlığı kendi hayatlarının önüne koydular" dedi. 

Von Stauffenberg, 20 Haziran 1944'te o zamanlarda Doğu Prusya toprağı olan  Wolfsschanze'de Hitler'i bir çantaya saklı bomba ile öldürmeye çalışmıştı. Çantayı birinin masanın ayağına itmesi sonucu Hitler kurtulmuş ve suikast girişiminde yer alanlar saatler içinde bulunup, idam dilmişti. 

Merkel, “Von Stauffenberg direnişin bir sembolü, ama tek sembolü değil" diyerek Nazi yönetimi sırasında Yahudilere evlerini açanları ve faşist yönetime karşı ayaklananları da andı.