Sultangazi Belediye Meclisi’nin 10 Ekim 2024 tarihli oturumunda, AKP’li Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun’a arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri kapsamında sınırsız yetki verilmesine ilişkin karar, İstanbul 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkeme, “Belediye Meclisi’ne ait karar alma yetkisi fiilen Belediye Başkanı’na devredilemez” dedi.
CHP’li Meclis üyelerinin itirazına rağmen kabul edilen teklif kapsamında, Başkan Dursun’a sözleşme ve protokol imzalamadan kamulaştırma işlemlerine kadar geniş kapsamlı yetkiler verilmişti. BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, kararın iptali için dava açan Sultangazi Belediye Meclisi’nin CHP Grup Başkanvekili Hüseyin Kara, yetki devrinin hukuka aykırı olduğunu ve kararda herhangi bir sınırlayıcı koşul bulunmadığını ifade etti.
Mahkeme 5 Mayıs 2025 tarihli kararında şu ifadelere yer verdi:
“Bahsi geçen işlemlerin birçoğuna karar verme yetkisi Belediye Meclisi’nin görev ve yetkileri arasında yer almaktadır. Meclis kararının bu haliyle, birçok konudaki Belediye Meclisi’ne ait olan karar alma yetkisinin Belediye Başkanı’na fiilen devredilmesi mahiyetinde neticeleri doğuracağı sonucuna varıldığından, tesis edilen dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık görülmemiştir.”
İstanbul 2. İdare Mahkemesi, dava konusu işlemin iptaline oy birliğiyle karar verdi.