Gündem

Mağaza poşetlerine 25 kuruş sınırı

Mağazalar poşetlerden 50 kuruş ila 1 lira arası poşet parası alıyordu

29 Mart 2019 12:05

Ücretli poşet uygulaması değişiyor. Artık mağaza poşetleri de market poşetleri gibi 25 kuruşa satılacak. Daha önce bazı perakende mağazaları müşterilerinden 50 kuruş ila 1 lira arası poşet parası alıyordu.

Ücretli plastik alışveriş poşeti uygulamasında yeni bir dönemece girildi. PAGEV öncülüğünde seslerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığına duyuran plastik poşet üreticilerinin AB standartlarına uyumlu yeni düzenleme talebi doğrultusunda uygulamada bazı değişikliklere gidildi. Sektörün değişiklik taleplerini 6 maddede özetlediğini belirten PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “Üç ayda üç düzenleme yapıldı ama en önemli iki madde aynı kaldı. Uygulamada yapılan değişiklikler anlamlı olsa da hâlen AB standartlarının çok uzağındayız, atılacak yeni adımlara ihtiyacımız var” dedi.

Plastik poşet 25 kuruştan daha pahalıya satılamayacak

Uygulanmaya başladığı ilk günden bu yana tartışmaları da beraberinde getiren ücretli plastik poşet uygulamasında üçüncü revizyon yapıldı. Plastik poşet üreticilerinin tek kat kalınlığı 15 mikronun altında olan poşetler ve 50 mikronun üstünde olan poşetlerin ücret dışı tutulması gibi iki kritik değişiklik talebi hayata geçirilmezken yapılan değişiklikle taban fiyat uygulaması kaldırıldı. Böylece plastik alışveriş poşetleri hangi kalınlıkta olursa olsun 25 kuruştan daha pahalıya satılamayacak. Yine Bakanlıkça yapılacak kontrollerde sektörün istediği yüzde 10 tolerans talebi ve poşetlerde 7 renk yerine tek renk logo kullanımına izin verilmesi de sektörün olumlu karşıladığı diğer başlıklar olarak öne çıktı.

Eski poşetlerin kullanım süresi 30 Haziran'a uzatıldı

Üç ayda üç kez değişikliğe gidilen uygulamada AB standartlarının yine yakalanamadığını vurgulayan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu şunları söyledi; “Yine elinde stok olan üretici firma ve satış noktaları için bir geçiş süreci ve modeli kurgulanmasını talep etmiştik. Perakendeciye satılmış poşetler için mevzuatta 31 Mart 2019 olan son kullanım tarihi 30 Haziran 2019'a kadar uzatıldı. Beklentimiz sürenin yılsonuna kadar uzatılmasıydı. Söz konusu değişiklikler bazı yönleri ile bizi mutlu etse de ihtiyaç duyulan değişiklikler bu kadarla sınırlı değil. Son bir düzenleme ile ücretli plastik poşet uygulamasında AB standartlarını yakalayabiliriz. PAGEV olarak yönetmelik AB standartlarına uygun hale gelinceye kadar konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”