Dünya

Macron'dan AB ve ABD'ye teklif: Elimizdeki dozların yüzde 5'ini gelişmekte olan ülkelere gönderelim

19 Şubat 2021 11:25

T24 Dış Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerine tedarik ettikleri Koronavirüs aşılarının yüzde 5'ini gelişmekte olan ülkelere gönderme teklifinde bulundu. 

Financial Times'a konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) aşılarının dünyada eşit dağıtımı konusunda başarısızlık yaşadığını söyledi. Macron, aşı dağıtımı eşitsizliğine karşı G7 liderler zirvesi öncesi bir plan sundu. 

"Anında milyarlarca doz ya da milyarlarca Euro'dan bahsetmiyoruz" diyen Macron, "Elimizde olan dozların yüzde 4 ya da 5'ini dağıtmaktan bahsediyorum" teklifini sundu.  

Macron sözlerine şöyle devam etti: Bu dağıtım bizim aşılama programlarımızı etkilemeyecek ancak her ülke elindeki aşı dozlarının bir bölümünü hızlıca gelişmekte olan ülkelere vermeli. 

 

Almanya'nın aşı dağıtımına sıcak baktığını söyleyen Macron ABD'den de benzer bir yaklaşım beklediğini söyleyerek ekledi: "Böyle bir planın yokluğunda Çin ve Rusya boşluğu dolduruyor. Böylece aşılar üzerinden etki yaratma savaşının yolunu açıyor" 

"130'dan fazla ülkeye hiç aşı gitmedi"