Dünya

Lübnan'da parasını çekemediği için bankadakileri rehin alan adam destek gördü: "Sadece kendisine ait olanı istiyor"

Lübnan Merkez Bankası, Kasım 2021'de kısıtlı ve hükümetin belirlediği kur üzerinden vatandaşların parasını çekebileceğini duyurmuştu

12 Ağustos 2022 07:37

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bankadaki parasını çekemediği içerideki personeli rehin alan Bassam el Şeyh Hüseyin, toplumun geniş kesimi tarafından destek gördü. Ağır bir ekonomik kriz yaşayan Lübnan halkı, kendi birikimlerine erişemedikleri için Hüseyin'in eyleminde haklı olduğunu savundu. 

The Guardian’da yer alan habere göre, tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşayan Lübnan’da, başkent Beyrut’taki Federal Banka’dan 210 bin dolarını çekmeye çalışan Bassam el Hüseyin, parasını çekemeyince silahlı ve elinde benzin bidonu taşıyarak içeridekileri rehin aldı. Kendini yakmakla tehdit eden Hüseyin’in parayı, babasının hastane masrafları için çekmeye çalıştığı belirtildi.

Lübnan’da bankalar ekonomik kriz nedeniyle döviz varlıklarının çekilmesini kısıtlıyor. Bankalar, döviz sahiplerine yalnızca aylık belli bir miktar döviz çekme şansı veriyor. Hüseyin’in eylemi ülke genelinde kısa süre içinde haberlere yansıdı. 

Hüseyin banka personelini rehin aldığı sırada olay yerine gelen polis ve askerin yanı sıra, zor geçinen çok sayıda destekçi de yer aldı. Bir görgü tanığı, “O bir hırsız değil. Sadece kendisine ait olanı istiyor. Sevgili liderlerimiz milyarlarını İsviçre bankalarına yolladı ve biz burada acı çekiyoruz. Tüm Lübnanlılar bunu yapmak istiyor” dedi.

Hüseyin’in eylemi sürerken banka 30 bin dolar ödemeyi teklif etti. Hüseyin teklifi kabul ettikten sonra gece saatlerinde rehinelerin yakın bir restorandan yemek yemesine izin verdi. Kısa bir süre sonra ise polise teslim oldu. 

Lübnan’da bu yıl bir bankada daha benzer bir rehine olayı gerçekleşmişti. Birikimlerini alabilmek için bankadakileri rehin alan kişi, başarıya ulaşmıştı. 

Lübnan'da döviz rezervlerinin erimesini önlemek amacıyla 2019'dan itibaren ülkedeki tüm döviz mevduat hesapları dondurulmuştu.

Ardından Lübnan Merkez Bankası, Kasım 2021'de kısıtlı ve hükümetin belirlediği kur üzerinden vatandaşların parasını çekebileceğini duyurmuştu.