Dünya

Lübnan'da Başbakan Hariri'nin istifasının ardından göstericilerin barikatları kaldırılıyor

Hariri'nin istifası kabul edildi, kabine göreve devam edecek

30 Ekim 2019 18:33

Lübnan'da iki hafta süren yoğun protestoların ardından Başbakan Saad el-Hariri salı günü istifa ettiğini açıkladı. İstifanın ardından Lübnan ordusu ve polisi ana yolları trafiğe açmaya, ordu göstericilerin kurduğu barikat ve çadırları kaldırmaya başladı.

Lübnan güvenlik güçleri başkent Beyrut'u doğu-batı ekseninde bağlayan köprüyü açmak için Tabaris Meydanı'nda göstericilerle konuştu. Protestocular çadırlarını sökerken, polis de dozerlerle caddenin ortasındaki briketleri kaldırdı.

Ekonomik şartların giderek ağırlaşması ve hükümet üyelerinin yolsuzluğa bulaştığı algısı üzerine 17 Ekim'de başlayan gösteriler durmak bilmeyince Hariri istifasını açıklamıştı. Hükümetin, kabul ettiği reform paketi de protestoları dindirmeye yetmedi. Reform paketinde cumhurbaşkanı, bakan ve milletvekillerinin maaşlarının yarı yarıya azaltılması öngörülüyor. Ayrıca bazı devlet kurumları ve bürokratlara ödenen desteklerde kesintiler yapılması planlanıyordu.

Ekonomik krizin hakim olduğu ülkede halk WhatsApp konuşmalarından vergi alınacağı haberlerinin ardından sokaklara dökülmüştü.

Hariri'nin istifası kabul edildi, kabine göreve devam edecek

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Başbakan Saad al-Hariri'nin istifasını kabul ederek yeni hükümet kurulana kadar başbakan dahil tüm kabinenin geçici görevde kalmasını istedi. Lübnan'da 17 Ekim'de başlayan gösterilerin ardından Başbakan Hariri salı günü istifa ettiğini duyurmuştu.

Buna göre yeni başbakan seçilip hükümet kurulana kadar mevcut bakanlar eskisi gibi istişare toplantısı yapmasa da görevlerine devam edecek. Cumhurbaşkanı Avn'ın yeni gelişmelerle ilgili perşembe günü halkı bilgilendirici bir konuşma yapacağı açıklandı. Avn'ın Hariri'nin istifasını kabulü öncesi meclisteki siyasi partilerle görüştüğü ve yeni hükümetin yakın bir zamanda kurulmasının uzak ihtimal olduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanına yakın kaynaklar Avn'ın, yeni hükümetin Lübnanlıların taleplerini dikkate alan ve içinden geçilen dönemin hassasiyetine uyumlu olması konusunda büyük çaba göstereceğini ve bu sürecin de zaman alacağını söylüyor. Avn'a yakın bir kaynak, kurulması beklenen yeni hükümetin teknokrat ya da yarı teknokrat olacağına dair henüz bir netlik oluşmadığını, bunu Cumhurbaşkanı Avn'ın yapacağı istişarelerin ardından karar verileceğini açıkladı.