Dünya

Libya'da çatışmalar şiddetlendi: En az 35 ölü, 80 yaralı

BM, acil geçici ateşkes çağrısında bulundu

08 Nisan 2019 18:01

Kuzey Afrika ülkesi Libya'da, perşembe gününden bu yana şiddetlenen çatışmalarda onlarca kişi hayatını kaybetti ve yaralandı.

Euronews'in haberine göre, Birleşmiş Milletler'in (BM) desteklediği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti, şu ana kadar aralarında sivillerin de bulunduğu en az 35 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Libya Sağlık Bakanlığı'ndan bir yetkili de çatışmalar sırasında en az 80 kişinin yaralandığını söyledi.

General Halife Hafter'e bağlı güçlerin başkent Trablus'u almak için başlattığı taarruz bazı noktalarda püskürtülse de şiddetlenerek devam ederken çatışma nedeniyle ölü ve yaralı sayısının artabileceği bildirildi. Hafter birlikleri de kendilerine mensup 14 kişinin öldüğünü duyurdu.

Bu arada başkent Trablus'un doğusunda yer alan Mitiga Havaalanı'nın savaş uçaklarınca bombalandığı belirtilirken, saldırının ardından havaalanının kısmi hizmet veren birimi de uçuşlara kapatıldı.

BM acil geçici ateşkes çağrısında bulundu

Libya'daki BM İnsani Yardım Koordinatörü Maria Ribeiro, başkent Trablus civarında tırmanışa geçen çatışmalardan dolayı 2 bin 800'den fazla sivilin yerlerinden olduğunu dile getirdi.

Çatışmalar nedeniyle sivillere acil hizmetlerin götürülemediğini ve elektrik hatlarının zarar gördüğünü ifade eden Ribeiro, acil durum hizmetlerinin sağlanması ve çatışma bölgelerindeki yaralılar da dahil, sivillerin güvenli şekilde tahliye edilmesi için taraflara geçici ateşkes çağrısı yaptı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi de (OCHA), başkent Trablus'ta bazı çatışma bölgelerinde sivillerin "kapana kısıldığını" bildirdi.

UMH birlikleri, Trablus Havalimanı'nı Hafter güçlerinden geri aldı

Diğer yandan Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı birlikler, Hafter'e bağlı güçlerce daha önce ele geçirilen Trablus Uluslararası Havalimanı'nda kontrolü tekrar ele aldı.

UMH'ye bağlı askeri kaynaklar, General Hafter'e bağlı silahlı güçlerin ele geçirdiği Trablus Uluslararası Havalimanı'nın pazartesi sabahı itibarıyla kendi kontrollerine geçtiğini duyurdu. Hafter'e bağlı güçlerden konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.