Dünya

LeBron James: Black Lives Matter bir 'hareket' değil, yaşam tarzı

24 Temmuz 2020 16:53

ABD'nin Kentucky eyaletinde polis tarafından evinde öldürülen Breonna Taylor için adalet çağrısı yapan basketbolcu LeBron James, Black Lives Matter’ın bir "hareket’ değil ‘yaşam tarzı" olduğunu vurguladı.

Dallas Mavericks ile karşı karşıya geldikleri hazırlık maçının ardından açıklama yapan James, ırkçılık karşıtı hareketi desteklemenin bir ‘yaşam tarzı’ olduğunu savundu ve polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren Breonna Taylor için adalet çağrısı yaptı.

James, “Birçok insan Black Lives Matter’dan bir hareket olarak bahsediyor. Bu bir hareket değil. Siyahsanız bu bir hareket değil. Bu bir yaşam biçimi. Burada oturup, bunun bir hareket olduğundan bahsediyoruz, peki, bu hareket ne kadar sürecek? (Diyorlar ki) ‘Hareketi durdurmayın’. Hayır bu bir sosyal durum. Sabah uyandığınızda, siyah olduğunuzda olan bu oluyor. Bu bir hareket olmamalı, bir yaşam biçimi olmalı” ifadelerini kullandı.

'Hareket’ kelimesini sevmediğini de vurgulayan  basketbolcu, “Çünkü maalesef Amerika’da ve toplumda bizim için bir lanet hareket yok” dedi.

Breonna Taylor ve ailesi için adalet çağrısında bulunan James, “Cinayete teşebbüs eden tüm polislerin doğru bir şekilde yargılanması gerekiyor. Bu ligin lider karakterlerinden biri olarak, ailesi ve Kentucky Eyaleti’nin yasını paylaşıyoruz ve adalet istiyoruz. Neyin doğru ve neyin yanlış olduğu çok açık” diye konuştu.

Taylor’ın Louisville’deki evine mart ayında polis tarafından izinsiz baskın yapılmış ve genç kadın yatağında başından vurularak hayatını kaybetmişti. Olaya karışan üç polisten yalnızca biri işten kovulmuş ve hiçbiri hakkında yasal işlem başlatılmamıştı.