Gündem

'Belediyelere devredilen 321 Halk kütüphanesi kapatılmaya bırakıldı'

Kültür Sanat- Sen yazılı açıklamasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na 250 milyon liraya müze gelirinin ne kadarı TURSAB’a aktarıldığını sordu

10 Aralık 2013 18:15

Hülya Karabağlı/ Ankara

Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen), hiçbir alt yapısı olmadan belediyeye devredilen il halk kütüphanelerinin durumunu gündeme taşıdı. Sendika, 321 halk kütüphanesinin  ilgisizlik, personel yetersizliği ve ödenek yokluğu nedeniyle kapatılmak zorunda bırakıldığına dikkat çekti. Bakanlık tarafından, Milli Kütüphane hakkında, 'kimsenin uğramadığı için kapıları örümcek ağları bağlayan depo' haberlerinin de şaşkınlıkla karşılandığı belirtildi.

Sendika, 2012 yılında 48 müze ve ören yerinden elde edilen 250 milyon lira yakın paranın ne kadarının TURSAB’ın kasasına aktırıldığını sordu. 

Sendikadan yapılan yazılı açıklama şöyle:

 

321il halk kütüphanesini ödenek yokluğu  

 

AKP hükümeti döneminde pek çok alanda yaşanan gerilemeler halk kütüphaneleri açısından da yaşanmaktadır. Kütüphanelerin, hiçbir alt yapısı olmayan ve kütüphaneciliğin ne anlama geldiğini bile bilmeyen yerel yönetimlere devredilmesi, mevcut kütüphanelerin bile işlevsiz hale gelmesine yol açacaktır. Bunun örneği; Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre; yerel yönetimlere devredilen 321 halk kütüphanesinin ilgisizlik, personel yetersizliği ve ödenek yokluğu nedeniyle kapatılmak zorunda bırakılmasıdır. Son dönemde basında yer alan Milli kütüphane ile ilgili ‘kimsenin uğramadığı için kapıları örümcek ağları bağlayan depo’ haberleri kütüphaneciler camiası içinde şaşkınlıkla karşılanmıştır.

 

'250 milyon liraya müze gelirinin ne kadarı TURSAB’a aktarıldı?'

 

Yine Sayın bakan ‘müze ve ören yerlerinin gişe ve işletmelerinin modernizasyonuyla hem ziyaretçi sayısında hem de gelirde yüksek artışlar sağlandığını’ söylemektedir. Bunu söylerken müze ve ören yerleri gişelerinin nasıl ve kimler tarafından modernizasyonunun yapıldığını açıklamamaktadır. Oysa Kültür ve Turizm Bakanlığı 2010 yılında 48 müze ve ören yeri gişelerini kamu menfaati ile bağdaşmayan 4734 sayılı ‘kamu İhale Kanunu’na göre yapılması gerekirken, 2886 sayılı ‘Devlet İhale Kanunu’nun 51. Maddesinin 9. Bendi uyarınca pazarlık usulü ile ihale ederek kamu büyük bir zarara uğratılmıştır. 2012 yılı müze gişe modernizasyon ihalesi kapsamında ki; 48 müze ve ören yerinden 247.000.099.651TL’lik gelir elde edilmiştir. Bu rakama ülke genelindeki müze ve ören yerleri gelirlerinin %88 ini kapsamaktadır. Kapsam dışı müze ve ören yerlerinin geliri ise 33.000.107.304 TL’dir. Bu girdi ülke genelindeki müze ve ören yerlerinin %12 sini teşkil etmektedir. Şimdi sayın bakana soruyor ve bir açıklama bekliyoruz:

"Gişe modernizasyonu ihalesi kapsamı adı altındaki müze ve ören yerlerinden elde edilen 247.000.099.651 TL’lik girdinin ne kadarı devlet kasasından alınarak TURSAB’ın kasasına aktarılmıştır?"