Dünya

Kremlin: Putin, Erdoğan'a Ukrayna tahılı konusunda arabuluculuk yaptığı için teşekkür etti

20 Temmuz 2022 12:21

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in salı günü Tahran'da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede Ukrayna'daki tahıl açmazında oynadığı arabuluculuk rolü nedeniyle Cumhurbaşkanı'na teşekkür ettiği bildirildi. 

Kremlin, Erdoğan ve Putin arasında salı günü yapılan ikili görüşme ile ilgili bir açıklama yayımladı. 

Kremlin'in aktardığına göre Putin, Ukrayna'da mahsur kalan tonlarca tahılın çıkarılması için yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi ve Erdoğan'a arabuluculuk yaptığı için teşekkür etti.

Metne göre Putin, Erdoğan'a; "Arabuluculuk çabalarınız için teşekkür ediyorum. Sizin arabuluculuğunuz sayesinde ilerleme kaydettik. Tüm sorunlar çözülmedi ancak ilerleme kaydedilmiş olması yeterince iyi" dedi.

Putin'in ayrıca Suriye'deki durumla ilgili hala "çok soru işareti" olduğunu söylediği aktarıldı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından "dünyanın tahıl ambarı" olarak bilinen Ukrayna'da tonlarca tahıl mahsur kaldı. Geçen haftalarda konuyla ilgili olarak İstanbul'da Türk, Rus, Ukraynalı yetkililer ve BM heyeti arasında bir görüşme yapıldı. 

Rusya, geçen hafta Ukrayna'da mahsur kalan tahılların dünyanın geriye kalanına taşınmasının önünü açacak belgenin "neredeyse" hazır olduğunu belirtti. 

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan geçen cuma günü yapılan açıklamada, Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler temsilcileri tarafından İstanbul'da yapılan toplantıda Ukrayna’daki tahılın ülkeden çıkarılması konusunda Moskova'nın tekliflerinin "büyük oranda desteklendiği" belirtildi.