Dünya

Kremlin: Operasyon Ukrayna teslim olunca sona erecek

“Ukrayna’daki özel askeri operasyon plana göre ilerliyor ve hedeflerine ulaşacak”

28 Haziran 2022 14:07

Kremlin, Rusya’nın Ukrayna'da  “özel askeri operasyon" olarak belirttiği savaşın Ukrayna teslim olduğunda sona ereceğini söyledi. 

AFP’nin aktardığı habere göre, Kremlin, Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna’daki savaşın Ukrayna teslim olunca sona ereceğini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, gündeme ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, “Ukrayna’daki özel askeri operasyon plana göre ilerliyor ve hedeflerine ulaşacak” ifadelerini kullandı.

Peskov, Rusya’nın dün Ukrayna’nın Kremençuk şehrinde bir alışveriş merkezine düzenlediği saldırıya da değindi. Peskov, “Savunma Bakanlığı konu hakkında bir açıklama yaptı.” Dedi.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, Rus güçlerinin içinde 1000 sivilin bulunduğu bir alışveriş merkezini vurduğunu açıklamıştı. Saldırıda 10 kişinin hayatını kaybettiği, en az 40 yaralı olduğu biliniyor.

G7 liderlerinin Rus doğalgazı ve petrolüne tavan fiyat getirmek için inceleme yapma kararlarının ardından Kremlin, böyle bir fiyat tavanının uygulanması halinde Rus kamu enerji şirketi Gazprom'un GAZP.MM doğalgaz teslimat kontratlarını revize edebileceğini belirtti.

Peskov, G7 liderlerinin değerlendirdikleri fiyat tavanı planının Rusya'ya maliyetinin ne olacağı konusunda yorum yapamayacağını ifade etti.

“Ukrayna gün bitmeden savaşı durdurabilir”

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, milliyetçilerin ve askerlerin silah bırakması durumunda Ukrayna’daki savaşın gün bitmeden sona erebileceğini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin savaşın kış mevsimine kadar sonlanmasını istediğine ilişkin açıklamalarına yanıt verdi. Peskov, “Ukrayna tarafı gün bitmeden her şeyi durdurabilir. Bunun için milliyetçi birliklerin ve Ukrayna ordusunun silahlarını bırakması için emir verilmesi, Rusya Federasyonu’nun şartlarının yerine getirilmesi gerekir. Bu durumda gün sonuna kadar her şey sonlanabilir. Sonrası Ukrayna Devlet Başkanı’nın kararıdır” diye konuştu.

Rusya’nın, Ukrayna’daki askeri operasyonlarıyla ilgili bilgi veren Peskov, “Devlet başkanımızın askeri operasyonların plana göre ilerlediği yönündeki açıklamaları bize rehberlik ediyor” ifadelerini kullandı. Peskov, Ukrayna’daki askeri operasyonların bir süresi olup olmadığı sorusunu ise “Hayır” şeklinde yanıtladı.