Medya

Kovulmuş bir ombudsman ne yapar: Faruk Bildirici yazdı; Hürriyet’te ‘okur temsilciliği mücadelesi’ kitap oluyor

06 Mayıs 2019 07:18

T24 Haber Merkezi

Türkiye medyasının en saygın isimlerinden Faruk Bildirici, Hürriyet’teki “Okur Temsilciliği/Ombudsman” köşesi kapatıldıktan sonra kişisel blogunda ilk yazısını yayımladı. İşine son verilen Hürriyet’teki veda yazısı 4 Mart’ta yayımlanan Bildirici, kişisel blogunda “Kovulmuş bir ombudsman ne yapar?” başlığıyla paylaştığı yazısında, neler yapacağını yazdı.

Faruk Bildirici, “Artık bir gazete çatısı altında değilim. Gazetecilik yaşamımda ilk kez sadece kendi adıma konuşup yazabileceğim. Yazdıklarım bir tek beni bağlayacak. Gazetenin sahibinin beklentileri, gazete yöneticilerinin istekleri, gazetenin yayın politikaları engeline takılma riskim kalmadı. Kimse müdahale de edemeyecek yazdıklarıma. Bunlar meslek yaşamımdaki yeni dönemin avantajları” sözleriyle başladığı yazısında hazırlığını yaptığı yeni kitabını da duyurdu. Bildirici, “Yeni bir kitaba başladım. Okur Temsilcisi (ombudsman) olarak Hürriyet’te yaşadıklarımı, mücadelemi, deneyimlerimi kâğıda döküyorum. Cumhuriyet kökenli olduğum için iyi arşivciyimdir; günü gününe notlar almış, yazışmalarımı saklamıştım. Arşivimde biriktirdiklerim sayesinde zor olmadı yazmak. Epeyce ilerledim” sözleriyle yazmakta olduğu yeni kitabı haber verdi.

Yayımlamaya hazırlandığı kitaba ilişkin çalışmaların yanı sıra sürekli mesaisinin “medya omdudsmanlığı” olacağını duyuran Faruk Bildirici; bu konuda özetle şu görüşleri paylaştı:

“... Türkiye’de medyada bağımlılık, taraflılık, sansür-otosansür gibi sorunlar alabildiğine arttı; habercilik evrensel çizgiden iyiden iyiye uzaklaştı. Ama bu gazeteciliği ilkeler açısından denetleyecek, hatırlatacak, uyaracak herhangi bir mekanizma yok. Ne ombudsmanlar kaldı yayın kuruluşlarında ne de meslek örgütlerinin böyle bir gücü var.

Tamamen bağımsız ve tarafsız bir ‘medya ombudsmanlığı’ böyle bir medya ortamında etkili bir işlev görebilir.
(...)

Salt gazeteciler ve medya açısından değil, okur ve izleyiciler açısından da yararlı olabilir medya ombudsmanlığı.
(...)

Bu düşüncelerden hareketle bugünden itibaren kendi web sayfamda ‘Medya Ombudsmanlığı’ misyonunu üstlenmeye karar verdim. Gazete, televizyon ve internet sitelerindeki gazetecilik yanlışları, eksikleri konusundaki değerlendirmelerimi yazacağım. Yine somut örnekler üzerinden uyarılarımı, eleştirilerimi dile getireceğim.


İnsanlar, herhangi bir önyargım olmadığına, iyiniyetle ve tamamen bağımsız, bağlantısız olarak hareket ettiğime inansınlar yeter. Bunu önemsiyorum. Amacım mesleğime, basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına elimden geldiğince katkıda bulunmak… O kadar…
Tabii yine eleştirilerimi kaleme alırken Hürriyet’te izlediğim yöntemi izleyip, mümkün olduğunca muhataplarımdan yanıtlar almaya çalışacağım. Ya da daha sonra gelen görüş ve yanıtları da yayımlayacağım...”


Faruk Bildirici’nin yazısının tamamını, farukbildirici.com adresindeki kişisel internet sitesini ziyaret ederek okuyabilirsiniz.