Gündem

"Koronavirüs salgını dolayısıyla 75 bin özel güvenlik personeli evine gönderildi; devlet, şirketleri desteklemeli"

14 Nisan 2020 08:17

Uluslararası güvenlik şirketi Securitas Türkiye Başkanı Murat Kösereisoğlu, Koronavirüs salgını yüzünden 210 bin kişinin çalıştığı özel güvenlik sektöründe yaklaşık 75 bin kişilik istihdam azalması yaşandığını bildirdi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, işine gidemeyenlere işsizlik fonu üzerinden kısa çalışma ödeneği ve nakit desteği verildiğini hatırlatan Kösereisoğlu, halen işinin başında olan 135 bin özel güvenlikçiye de vergi indirimi yoluyla ücret artışı, ücretsiz ulaşım ve koruyucu malzeme desteği verilmesini, sektördeki işletmelere ise SGK ve vergi muafiyeti sağlanmasını istedi.

Kösereisoğlu, kriz sonrası milyonlarca kişinin iş hayatına dönebilmesi için işletmelerin bugünden desteklenerek ayakta tutulması gerektiğini belirtirken, “Eğer yeterli destekler verilmezse virüsten sonra bu sefer de işletme ölümlerini görebiliriz” uyarısında bulundu.

Sektörün bugüne kadar hiç görülmemiş biçimde ciddi bir daralmayla karşı karşıya kaldığını belirten Kösereisoğlu, AVM'ler başta olmak üzere perakende, turizm, şehir otelleri, havalimanı işletmeciliği ve iş merkezlerinde yaşanan geçici kapanmaların özel güvenlik sektöründe yüzde 35'lere varan oranlarda küçülmeye yol açtığını söyledi.

"Gelir Vergisi indirimi sağlanmasını talep ediyoruz"

Kösereisoğlu, salgın sürecinde yaklaşık 135 bin güvenlik görevlisinin nöbet başında olduğunu, büyük bölümü asgari ücret alan çalışanlara bu dönemde destek olunması amacıyla Gelir Vergisi indirimi sağlanmasını talep ettiklerini söyledi. Devletin her bir asgari ücretliden 450 lira yerine 150 lira Gelir Vergisi alması halinde özel güvenlikçilerin aylık gelirinin 300 lira artacağını da belirtti.

"Özel güvenlik şirketlerinin desteğe ihtiyacı var"

Taleplerini Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) bakanlıklara ilettiklerini belirten Kösereisoğlu, güvenlik şirketleri için istedikleri desteklere ilişkin ise şunları söyledi:

"210 bin kişiyi istihdam eden özel güvenlik şirketlerinin de desteğe ihtiyacı var. Bizim sektörümüzde henüz sosyal güvenlik primleri, Gelir Vergisi ve muhtasar ödemelerinin ertelemesi yapılmadı. Desteklerin bizim sektöre de verilmesini istiyoruz."