Kültür-Sanat

Koronavirüs her sektörü vuruyor; sinemada gişe kaybı yüzde 59!

11 Nisan 2020 12:47

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle kapatılan sinemaların, destek almazlarsa kapılarını tekrar açamayacaklarını ilan etmelerinden kısa bir süre sonra yayınlanan raporlara göre; 10 büyük sinema pazarının 2020'nin ilk çeyreğindeki gişe kaybının yaklaşık yüzde 59 olduğu belirlendi.

Başta toplum sağlığı olmak üzere hayatın her alanını etkileyen pandeminin, sinema sektörüne çıkardığı fatura da gün geçtikçe büyüyor.

Box Office Türkiye'nin haberine göre; geride kalan 2020'nin ilk çeyreğiyle ilgili raporlarda, en büyük 10 sinema pazarında yaşanan gişe kaybının yaklaşık yüzde 59 oranında olduğu belirtiliyor.

En büyük kayıp yüzde 91'le Çin'de yaşandı

Bu anlamda en büyük kayıp ise, 25 Ocak Çin Yeni Yılı öncesi salgın tehdidi nedeniyle sinema salonlarını kapatma kararı alan Çin'de gerçekleşti.

2019'un aynı dönemine göre yüzde 91 gişe kaybı yaşanan ülkede, geçtiğimiz haftalarda kademeli olarak salonların yeniden hizmete açılmasına başlanmış fakat sonrasında Ulusal Sinema Bürosu'nun kararıyla tüm salonlar tekrardan kapatılmıştı.

Büro tarafından yapılan açıklamada stream servisleri ve online platformların altının çizilmesi, Çin'de salonların bir süre daha açılmayabileceği şeklinde yorumlanıyor. 2019 yılında toplam 9,2 milyar dolar hasılata erişilen Çin'de, en iyimser senaryolarda bile 2020 yıllık bilançoda kaybın yüzde 50'nin üzerinde olacağı belirtiliyor.

2019'da elde edilen toplam 11,4 milyar dolar hasılatla bu anlamda zirvedeki yerini koruyan ABD ve Kanada'da ise, ilk çeyrekte yaşanan düşüş geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 oranında gerçekleşti. 

Sinema sektöründeki üçüncü büyük market olan Japonya'da, önceki yılın ilk çeyreğine göre yüzde 36 oranında düşüş gözlenirken, salgınla mücadelede örnek gösterilen ülkeler arasında yer alan ve henüz ülke geneli tüm sinema salonlarını kapatma gibi bir karar almamış olan Güney Kore'de ise ilk çeyrek düşüşü yüzde 56 oranında gerçekleşti.

Salgının, Avrupa ve Kuzey Amerika'da daha çok mart ayı yayılarak pandemiye dönüştüğünü düşünülünce Koronavirüs'ün global olarak sinemaya tahribatının tespit etmek için haziran ayına kadar beklenmesi gerektiği savunuluyor.