Gündem

"Kılıçdaroğlu'nun Pir Sultan ile Ozan Arif'i bir çizgiye oturtması yetersizlik, akıl tutulmasıdır; Aleviler bunu kabul etmeyecektir"

"Bu hatadan dönülebilir, özür dilenebilir"

20 Şubat 2019 12:03

T24 Ankara

Eski Kalkınma Bakanı ve eski İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, dünkü grup toplantısındaki, "Ozan Arif'in diğer ozanlardan hiçbir fakrı yok. Aşık Veysel, Aşık Daimi gibi, Pir Sultan Aptal gibi, Erzurumlu Emrah gibi, Neşet Ertaş gibi..." sözlerine tepki gösterdi. "Pir sultan ile Ozan Arif’in bir çizgiye oturtulması kesinlikle kabul edilecek bir durum değil" diyen Doğan, Kılıçdaroğlu'nu, "siyasi anlamda bir eksiklik, yetersizlik ve akıl tutulması" diyerek eleştirdi.

Alevilerib Kılıçdaroğlu'nun söz konusu sözlerini kabul etmeyeceklerini ifade eden eski milletvekili, "Bizim çizgimizi ötekileştirmeye çalışılan bu durumu protesto ediyorum. Bu durumun düzeltilmesi gerekiyor. Ya yanlış anlaşılma var burada ya da Kılıçdaroğlu gibi bir birikimin, Alevilerin yüzde 40’ının oy verdiği bir partinin genel başkanı bunu açıklamayı yapamaz diye düşünüyorum" diye konuştu.

Öte yandan HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu da Kılıçdaroğlu'nu kınadığını belirterek, "Kılıçdaroğlu, haddini aştığı ve Alevi değerleri ayaklar altına aldığı" demişti.

Kılıçdaroğlu'nun tepki çeken ifadelerini T24'e değerlendiren Mülüm Doğan, şunları kaydetti:

"Sayın Kılıçdaroğlu’nun yaptığı açıklama, ölen bir şahıs üzerinden yaptığı açıklamada Pir sultan ile Ozan Arif’in bir çizgiye oturtulması kesinlikle kabul edilecek bir durum değil. Bu şahıs öldükten sonra, arkasından olumsuz şeyler söylemek çok doğru değil ama, inancımız ve öğretimizle hiç ilgisi olmayan, tam tersi toplumsal barıştan yana olmayan, alevi öğretisiyle ilgili ön yargılı olan bir şahsın, 7 ulu ozandan biri olan pir sultanla aynı çizgiye konması siyasi anlamda bir eksiklik, yetersizlik ve akıl tutulmasıdır. Aleviler bunu kabul etmeyecektir. Bir düzeltmeye ihtiyaç var. Alevi toplumunun beş bin yıllık bir uzun yürüyüşünde kazanımları, öğretileri ve inançları tamamen insanların barış içinde bir araya yaşamak koşulları oluşturmaya yöneliktir. Karşımızda ise bu oluşturulmaya çalışılan çizgi ise tam tersidir. Barışı istemeyen ozanı, ozan demek de ne derece doğrudur, çünkü ozan denince alevi inanç ve öğretisinin o karşı duruşu dile getiren insanlarımızdır, ozanlarımız. Merhuma ben bir şey demiyorum ama bizim çizgimizle ilgisi olmayan, bizim çizgimizi ötekileştirmeye çalışılan bu durumu protesto ediyorum. Bu durumun düzeltilmesi gerekiyor. Ya yanlış anlaşılma var burada ya da Kılıçdaroğlu gibi bir birikimin, Alevilerin yüzde 40’ının oy verdiği bir partinin genel başkanı bunu açıklamayı yapamaz diye düşünüyorum.

Esas olan İdeolojik yönüdür. Alevi inancı ve öğretisiyle hiç ilgisi olmayan vatandaşın bir araya getirilmeye çalışılması Pir Sultan’la inanç ve öğretimin hiçleştirilmesine, basitleştirilmesine yöneliktir, tarihsel süreci görmemekle ilgilidir. Bu çok büyük bir hatadır. Aslında bu hatadan dönülebilir, özür dilenebilir. Dünyadaki hiçbir ilişki buna heba edilemez."