Gündem

Kılıçdaroğlu: Askerimizin kanının Libya’nın çöllerinde dökülmesine karşıyız

28 Aralık 2019 09:30

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Davet edilirsek gideriz" açıklamasının ardından Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Türkiye'den deniz, kara ve hava askeri desteği talep etmesiyle teklif, ocak ayının ilk haftasında Meclis'e gelecek. Türkiye'nin Libya'ya asker göndermesine "Hayır" diyeceklerini ifade eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu dış politika Türkiye’ye yarar değil zarar getirir. Vicdanı olan herkes bunu görmeli” dedi.

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre, gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP lideri ayrıca em Kanal İstanbul hem de Ankara'daki TOGO Kuleleri'yle ilgili tartışmaları değerlendirdi.
 
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, toplantıda şunları söyledi:

"Tezkereye evet demeyiz"

Libya'ya İhvan kardeşliği için gidiliyor. Gerek Suriye, gerek Libya açısından izlenen dış politika Türkiye'ye yarar değil zarar getirecektir. Libya tezkeresinin TBMM'de oylanması sırasında askerimizin Libya'ya gönderilmesine “Evet” demeyeceğiz. Askerimizin kanının Libya çöllerinde dökülmesini istemiyoruz.

"Tarih bilgisi de yok"

Erdoğan, Libya'ya asker gönderme gerekçesini anlatırken, “Gazi Mustafa Kemal de Libya'ya gitti” diyor. Bu kadar tarih bilgisinden yoksun bir cumhurbaşkanını ilk kez görüyorum. Libya o zaman Osmanlı toprağıydı. Osmanlı subayı olarak o toprağı korumak için gitti.

"Amaç barış olmalı"

Vatan savunmasına ‘Evet', o konuda hepimiz canımızı vermeye hazırız. Askerlerimizin şehit olmasını, kanlarının Libya çöllerine akmasını doğru bulmuyorum, kabul etmiyorum. Yazıktır günahtır bu memlekete. Vicdanı olan herkes bunu görmeli, tartmalı. Hangi gerekçe ile gidiyor? Hangi avantajlar sağlanacak Türkiye'ye? Türkiye, Libya'ya savaşmak için değil, Libya'daki tarafları barıştırmak, bölgeye barışı getirmek için gitmeli. İki tarafla da konuşmalı. Böyle bir rol üstlenmeli.

"Tank paleti unutturmayız"

Tank Palet Fabrikası'nın Katarlılara verilmesi de Silahlı Kuvvetlere ihanettir. Bunu hiç unutturmayacağız. Erdoğan beni mahkemeye verdi. Kendisine teşekkür ederim. Davada sözleşmeleri, protokolleri isteyeceğiz.

 


TIKLAYIN - İletişim Başkanı Altun: Ortak çıkarlarımızı koruma ve Akdeniz’de istikrar sağlama hususunda kararlılığımız devam etmektedir

TIKLAYIN - Reuters: Libya, Türkiye’den askeri destek talep etti

TIKLAYIN - CHP'li Özgür Özel: Askerimizin Libya çöllerinde yeri yok