Kaz Dağları’nda madenciliğe ve orman katliamına karşı nöbet eylemi devam ediyor. Nöbeti sürdüren yaşam alanı savunucuları "Yaşam için Barış" çağrısıyla festival düzenlendi.
Sendika.Org'un haberine göre akşam saatlerinde yapılacak olan festival öncesinde İstanbul'dan desteğe gelenlerle birlikte maden sahasına yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş boyunca "Hayvana, doğaya, yeryüzüne özgürlük" sloganı atıldı.
Su ve Vicdan Nöbeti Sözcüsü Pınar Bilir, hukuki süreci ve şirketin Kaz Dağları ile ilgili planlarını anlattı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve gazeteci Uğur Dündar da direniş alanına gitti. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Burası Kaz Dağları ekosisteminin bir parçası. Burada birçok yerüstü ve yeraltı su kaynakları mevcut. Bu tahribat bölgenin sonu demek” ifadelerini kullandı.
“Burası şu an bir cinayet mahalli olmuş durumdadır”
Şantiyenin giriş kapısında açıklamalarda bulunan Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, 37 gündür Balaban mevkiinde katılımcılara şöyle seslendi:
“Eski çağlarda insanların, tanrıların dağ olarak adlandırdığı İDA dağlarının eteklerindeyiz. Homeros İlyada da bu dağlar için hayvanların anasıdır der. O çağlardan bugüne bu coğrafya bütün canlılar ve bitkiler açısından çok önemli bir coğrafya olagelmiştir. Ama burası şu an bir cinayet mahalli olmuş durumdadır” şeklinde konuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Alamos Gold tarafından kesilen 200 bin ağaçta büyük sorumluluğu bulunduğuna vurgu yapan Günay, “Kapitalizme yakıştırılan en iyi tanımlardan birisi vahşi olmasındandır, bu vahşilik aynı zamanda katilliğini ifade eder.”
Maden sahasına yürüyüşün ardından Praksis, Ne Münasebet, Yolda, King Seroman& Naranjaman müziklerini Kaz Dağları için söyledi.
TIKLAYIN - Katliam ve direniş: Kaz Dağları