Gündem

Kaydı olmayan sığınmacılara ev kiralayanlara ceza kesilmesi hakkındaki düzenleme torba kanunda

Teklifle tüm sığınmacılara süresiz olarak sağlanan genel sağlık sigortası prim muafiyeti bir yılla sınırlandırılıyor

22 Kasım 2019 14:09

 AKP tarafından TBMM’ye verilen yeni torba yasa teklifinde, Türkiye’deki sığınmacılara ilişkin de hükümler yer alıyor. Buna göre kaydı olmayan sığınmacılara ev kiralayanlara ceza kesilecek. Ayrıca teklifle, tüm sığınmacılara süresiz olarak sağlanan genel sağlık sigortası prim muafiyeti bir yılla sınırlandırılıyor.

Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre sığınmacılar Türkiye’ye giriş yapıp, resmi olarak kayıt olduktan sonra sadece bir yıl boyunca Genel Sağlık Sigortası primleri devlet tarafından ödenecek. Bir yılın sonunda bu kişiler gelir testine tabi tutulup, imkanı olanların kendi sigorta primlerini ödemeleri istenecek.

Yasa gerekçesi 'suistimale' izin vermemek

Yasa teklifinde, sığınmacıların genel sağlık sigortası primlerinden süresiz olarak muaf tutulmalarının “suistimale” neden olduğu, bu yüzden değişikliğe gidildiği de ifade edildi. İlgili maddenin gerekçesinde aynen şöyle denildi;

“Kanunun 89uncu maddesi kapsamında genel sağlık sigortası primleri yatırılan uluslararası koruma başvuru sahibi yabancılara sağlanan bu hak suiistimale neden olmakta, kamu bütçesine büyük yük getirmekte, göç hareketleri açısından ülkemize çekici etki yaratmakta ve uluslararası koruma başvurularını arttırmakta olup söz konusu uygulamayla ilgili sınırlama getirilmektedir.

Ev kiralayana ceza

Yine yasa teklifi ile, Türkiye’de kalmak için geçerli belgesi olmayan sığınmacıların konaklamasına imkan sağlayanlar ve bunlara ev kiralayanlara da idari para cezası verilmesinin önü açılıyor.

Yasa teklifinde ayrıca, sığınmacılara verilen ve her altı ayda bir yenilenen geçici kimlik belgelerindeki bu süre sınırı da kaldırılıyor. Kimlik belgelerinin ne kadar zamanda bir değiştirileceğine ilişkin yetki Bakanlığa bırakılıyor.

Yasa teklifinde ayrıca, Türkiye’de resmi ikamet süresi bitmesine rağmen kalmaya devam eden ve idarece yakalanmayan kişilere, ülkeden çıkmak istemeleri halinde kolaylık getirilmesi de yer alıyor.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise, teklifte eklenen maddenin sadece Suriyelilerle ilgili olmadığına dikkati çekti. Özel, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Teklifte eklenen madde sadece Suriyelilerle ilgili değil. Uluslararası koruma başvurusu olanlarla ilgili. Suriyeliler geçici koruma altında oldukları için madde, daha çok Afgan ve Somalili gibi diğer sığınmacıları kapsıyor. Ama sınırsız olan sağlık hakkı 1 yıl süreyle sınırlandırılıyor. Afganlar için örneğin. Gerekçede suistimale neden olduğu için bu hükmün getirildiği vurgulanmış.