Gündem

'Karne eylemi' yaptıkları için polisin darp ettiği liselilere beraat

Mahkeme, sanıkların katıldığı toplantının barışçıl olduğunu söyledi

20 Mayıs 2019 16:32


İstanbul Anadolu 19. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada gösteri yürüyüş kanuna muhalefetten yargılanan lise öğrencisi 12 kişi ve iki gazeteci beraat etti. Eylem sırasında gözaltına alınan liseliler ve gazeteciler polis otosunda darp edilmişti.

İstanbul Kadıköy'de 8 Haziran 2018'de 'Karneler sizin gelecek bizim' pankartıyla eylem yapan 12'si lise öğrencisi ve ikisi gazeteci toplam 14 kişi hakkında 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten dava açıldı.

Mahkeme: Sanıkların katıldığı toplantı barışçıl

Artı Gerçek'ten Rıfat Doğan'ın haberine göre, Kartal'da bulunan Anadolu Adliyesi 19. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada mahkeme liselilerin eylemi için "Sanıkların katıldığı toplantı barışçıl amaçlarla silahsız ve saldırısız yapılmıştır. Sanıkların eylemlerinin başka bir suç oluşturduğundan söz etmek mümkün olmadığı hukuken korunabilecek sınırda kaldığı kabul edilmiştir" tespitinde bulundu.

Mahkeme ayrıca "Önceden izin alınmamış dahi olsa bile barışçıl bir şekilde yapılan benzer gösterilerde kolluğun toleranslı davranması gerekmektedir" ifadeleriyle polisin uyguladığı şiddete de dikkat çekti.

Mahkeme gerekçeli kararında Avrupa İnsan Haklar Sözleşmesi'nin 11. Maddesi'nin 2. Fıkrası'na işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

"Davaya konu edilen eylem bu açıklamalar çerçevesinde değerlendirildiğinde de, 2911 sayılı kanunun 32/1 maddesi kapsamında suç olarak değerlendirilemeyeceği, sanıkların eylemlerinin başka bir suç oluşturduğundan söz etmek mümkün olmadığı için hukuken korunabilecek sınırda kaldığı kanaatine varılmakla tüm sanıkların üzerlerine atılı suçun yasal unsurlarının oluştuğu sabit olmadığından 5271 sayılı CMKnun 223/3-c maddesi uyarınca ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesine…"