Gündem

HSK, "Erdoğan'a hakaret" davasında beraat veren hâkime cezayı savundu

Aydın Başar Cumhurbaşkanı'na hakaret davasında beraat kararı vermişti

07 Mart 2019 10:37

Hâkim ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret davasında beraat kararı hükmeden Hâkim Aydın Başar'ın cezalandırılması hakkında konuştu.  

Habertürk'teki habere göre, 'Yer değiştirme cezası'nın "hakimin sanıkla aynı düşünce dünyasını paylaştığı izlenimi" verdiğini savunan Yılmaz, "HSK’nın sırf kararı nedeniyle bir hakimi cezalandırması varlık nedenine aykırı" dedi.

Ne olmuştu?

Hakim Aydın Başar, Balıkesir hakimi olduğu dönemde Facebook'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret etmekle suçlanan biri hakkında beraat kararı verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatları Başar'ı bu kararın gerekçesinde yer alan bazı ifadeler nedeniyle HSK'ya şikayet etti. HSK soruşturma neticesinde, Başar hakkında 'yer değiştirme' cezası verdi.

"HSK'nın varlık nedenine aykırı"

Hakim Başar'ın beraat kararına gösterdiği gerekçeyi "keyfi" olarak niteleyen HSK Başkan Vekili Yılmaz şunları ifade etti:

"Gerekçe incelendiğinde, hakimin sanıkla aynı düşünce dünyasını paylaştığı izlenimi verip, kendisini sanık yerine koyduğu, toplumun farklı kesimlerinin siyasi düşüncelerine, bu kesimlerin olaylar hakkındaki kanaatlerine yer verdiği ve siyasi değerlendirmelerde bulunduğu görülüyor."

Konu ile ilgili Yargıçlar Sendikası da HSK'nın kararını gözden geçirmesi gerektiğini, 'yer değiştirme' cezasının sürgünü çağrıştırdığını belirtti.