Ekonomi

Karar yazarı Kahveci enflasyonun nasıl düştüğünü yazdı: “Zam gelen ekmeğin enflasyon ağırlığı düşürülürken pirincin oranı yükseltildi”

08 Ekim 2019 15:58

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, enflasyonun yüzde 9’a düşmesini bugünkü köşesine taşıdı. Kahveci, hesap yapılırken zam yapılan ve sık tüketilen ekmeğin enflasyon oranının düşük tutulurken, az tüketilen pirincin oranının yükseltildiğini yazdı.

Kahveci yazısında şu ifadeleri kullandı:

Gıda harcamasının oranı yükseldi ama gıdanın içinde oranı en yüksek olan ve zaruri tüketimi de en üstte olan ekmek harcamasının oranı ne hikmetse düşüş göstermiş. İki yıl önce (Eylül 2017-Eylül 2019) aynı asgari ücretin (2020 TL) 44,87 lirasını ekmek için harcayan ülke insanımız, bugün ekmek harcamasına ayırdığı para 42,71 liraya düşmüş.

Harcamada gıda oranı 21,77’den 23,29’a çıkıyor ama ekmek oranı 2,2212’den 2,1142’ye geriliyor. Bunun yerine ise mesela pirinç 0,2676’dan 0,3366’ya çıkıyor.

Bu sayede ne mi oluyor?

Fiyatı yüzde 36,1 artan ekmek enflasyonu daha az etkilerken, fiyatı yüzde 33,1 artan pirinç daha belirleyici oluyor.

Yine aynı şekilde tüketim ağırlığı yüksek olan dana eti, kuzu eti ve tavuk etinin ağırlığı 3,8446’dan 3,7084’e geriliyor ve yüzde 17,2’lik et fiyat artışı enflasyonu daha az artırmış oluyor.

Mesela sigara zamları.

Eylül 2017-Eylül 2019 arasında yüzde 44,0 fiyat artışı olmuş. Ama sigaranın enflasyondaki ağırlığı da yüzde 5,4827’den 3,8712’ye gerilemiş. Böylece yüksek sigara zamları enflasyonu daha az artırmış oluyor”

 

Yazının devamı için tıklayın