Ekonomi

Karar gazetesi yazarı Kahveci: Hükûmetin TL kullanmadığı bir ortamda, iş dünyasına ‘TL kullanın’ demek ne kadar güvenilir mesaj verecek?

25 Kasım 2019 09:41

Karar gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta iş dünyasına yönelik açıklamalarının ülkenin temel sorunu olduğunu söyledi. TL’ye olan güvenin diplerde olduğunu belirten Kahveci, “Hükûmetin TL kullanmadığı bir ortamda, iş dünyasına ‘TL kullanın’ demek ne kadar güvenilir mesaj verecek?” diye sordu.

Kahveci, “Hükûmetin yaptığı nerede ise bütün mega projeler dolar ve Avro üzerinden Hazine garantili. Hatta bazı projeler ABD enflasyonuna bile endeksli. Mesela Osmangazi Köprüsü anlaşma aşamasında 35 dolardı, şimdi ABD enflasyonu nedeniyle 45 dolar. AK Parti ve Sayın Erdoğan’ın yönettiği bu anlaşmalar bugün tam hesabı bilinmeyecek devasa bir büyüklüğe ulaştı. Sadece 19 Şehir Hastanesinin Hazine garantisi 94,9 milyar dolara ulaşmış. Oysa bu hastanelerin yapım maliyeti 11,2 milyar dolar” dedi.

Kahveci, “Diyeceksiniz ki, az da olsa dış kredi kullanıldığı için dolar ve Avro üzerinden garanti veriliyor. İyi ama zaten o kredilere de hazine kefil.

Koca devletin kefil olduğu ve projelerde küçük bir pay tutan yabancı krediler yüzünden mi bütün projelerde Hazine garantileri dolar ve Avro olarak verildi? Kısaca bugün hükûmetin bile TL kullanmadığı bir ortamda, iş dünyasına TL kullanın demek ne kadar güvenilir mesaj verecektir?

Önce Hükümetin TL kullanması gerekmiyor mu? Hazine garantilerini TL’ye çevirmesi gerekmiyor mu? Bir de bu projeleri neden Londra’daki tahkime bağladık? Türk Mahkemeleri mega projelerde neden yetkisiz? Londra ne iş!” ifadesini kullandı.

Yazının devamı için tıklayın