Medya

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kiras: Aşı konusunda batılı firmaların hiçbirinin yüzüne bakmayıp ülkeyi Çin'e mahkûm etmemiz de bu yüzden mi?

Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping

10 Nisan 2021 08:11

Karar gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras, "her derdin çaresi" diye olarak sunulan Başkanlık sisteminin Türkiye'nin sorunlarını daha da büyüttüğünü ve çözüm ümitlerinden uzaklaştırdığını belirterek, "Çin ile ilişkilerde de aynı “tuhaf temkinsizlik” dikkat çekiyor. Doğu Türkistan’da nerdeyse bütün dünyayı ayağa kaldıran misli görülmemiş zulüm karşısında “one minute” demek aklımıza gelmiyor. Türklük ve Müslümanlık retoriğini kimselere bırakmayan iktidar oradaki insanların ne din kardeşlerimiz olduğunu hatırlıyor ne de akrabamız olduklarını. Bu konudaki eleştiriler karşısında Çin’le ilişkilerimizi bozma lüksüne sahip olmadığımız söyleniyor." diye yazdı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2009 yılında Doğu Türkistan için yaptığı "Kullandığım ifadeyi bilerek kullanıyorum, inanarak kullanıyorum. Şu anda Çin’deki bu olay adeta bir soykırımdır. Bunu daha farklı bir şekilde yorumlamanın bir anlamı yok" açıklamasına işaret eden Kiras, "Şimdi ne değişti? İki ülke arasında daha önce söz konusu olmayan “yeni ilişkiler” mi ihdas edildi geçen zamanda ki bunların hatırına suskunluğu yeğliyoruz?

Çinli diplomatlar İYİ Parti lideri Meral Akşener ile Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı alenen tehdit edebilme cüretini bu ilişkilerden mi alıyor? Koronavirüs aşısı konusunda batılı firmaların hiçbirinin yüzüne bakmayıp ülkeyi tek kaynağa, yani Çin’e mahkum etmemiz de bu yüzden mi?

2009’da söz konusu olmayan ne tür ilişkilerimiz var şu anda Pekin’le? Bazılarının dediği gibi bu tavır değişikliği “ekonomik temelli” mi? Çin’den gelecek yatırımların krizdeki Türk ekonomisini kurtarması beklentisinin ürünü mü?" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...