Gündem

Karar gazetesi Genel Yayın Yönetmeni: Davutoğlu ve arkadaşlarının çıkışı aslında AK Parti’yi dışarıda yeniden kurmak anlamına da geliyor

14 Aralık 2019 07:45

Karar gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve yazarı İbrahim Kiras, dün Ankara'da Gelecek Partisi'nin tanıtımını yapan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve arkadaşlarının bir yeni parti kurmasının, "AK Parti’nin fabrika ayarlarını esas almak bakımından AK Parti’yi dışarıda yeniden kurmak anlamına da geldiğini" ifade etti. Kiras, "İktidar açısından risk teşkil eden nokta burası olabilir" dedi.

Kiras, "AK Parti şimdi ne yapacak?" başlığıyla yayımlanan yazısında şu satırları kaleme aldı:

AK Parti’nin nihayetinde kendi içinden kopmuş olan yeni partiler karşısında “bundan sonra” nasıl bir tutum alacağını merak edenler var. Bu konuda Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde Şehir Üniversitesi tartışması bağlamında Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan ve Mehmet Şimşek gibi eski siyaset arkadaşlarına yönelik “Halk Bankasını dolandırmaya çalışıyorlar” şeklindeki ithamı ipucu veriyor galiba.

Özellikle Erdoğan’ın mizacı siyasi tartışmalarda sertleşmeye mütemayil olduğu için bu hususta kendisinden farklı bir yaklaşım bekleyenler azınlıktalar. Ancak iktidar partisi cephesinden yeni partilere yöneltilecek sert hücumların kendisi açısından olumlu sonuç getirmesi de beklenemez. Bu noktada özellikle Davutoğlu’nun bunlara karşı sertleşmekten çekinmeyişi de partisinin taban edinmesini kolaylaştırır.

Şunun görülmesi lazım: Davutoğlu’nun ve Babacan’ın çıkışları hiçbir toplumsal karşılığı olmayan tepkisel hareketler veya macera arayışı değil. Bu isimler toplumdaki ve özellikle AK Parti tabanındaki hissiyata, taleplere ve beklentilere cevap vermek üzere sahnedeler. Bu gerçeği fark etmemek veya kabullenmekten imtina etmek iktidarın toplumla ilişkisindeki problemleri -çözmek bir yana- daha da büyütür.

Hayattaki her şey gibi siyasetteki hadiseler de bir sebep-sonuç ilişkisi çerçevesinde gerçekleşir. Sebeplerle ilgilenmekten geri durup sadece sonuçları hedef alarak siyaset yapılamaz.

TIKLAYIN -Davutoğlu ‘Gelecek Partisi’ni ilan etti: Her türlü vesayetten arındırılmış demokratik bir Parlamenter Sistemi savunuyoruz
TIKLAYIN - Gelecek Partisi, kuruluşunu ilan etti: "Post AKP dönemin şafağı söktü"
TIKLAYIN - İşte tam liste; Davutoğlu’nun ‘Gelecek Partisi’nde 154 kurucudan 31’i kadın