Yaşam

Kanser hastası Prof. Haluk Savaş, KHK ile kamudan atılmasının ardından pasaport alarak yurt dışına giden ilk isim oldu

Haluk Savaş, yurt dışında kanser tedavisi görecek

25 Ağustos 2019 18:58

KHK ile ihraç edilip yargılandığı davada beraat eden Prof. Dr. Haluk Savaş, kanser tedavisi görmek için başlattığı kampanya sonucunda pasaportunu alarak yurt dışına gitti. Savaş KHK ile kamudan atıldıktan sonra pasaport alarak yurt dışına giden ilk isim oldu. 

Gelişmeyi YouTube'da paylaştığı bir video ile duyuran Savaş, tedavisinin ardından Türkiye'ye döneceğini belirtti. 

Prof. Dr. Haluk Savaş’ın tekrar eden kanser hastalığı nedeni ile yurt dışında tedavi olmak için yeniden pasaport çıkartma talebi Mayıs 2019'da mahkeme kararına rağmen reddedilmişti. Savaş, pasaport görevlisine mahkemenin yurt dışı çıkış yasağını kaldırdığını belirtmesi üzerine kendisine “Kanser raporlarınızla birlikte CİMER’e yazın” cevabının verildiğini aktarmıştı. Savaş konuya ilişkin Twitter hesabından şu mesajı paylaşmıştı:

"Az önce TC Adana Valiliği’ndeydim; pasaport için önce tahditlerin sorgulandığı odaya girdim. Memura KHK’lı olduğumu, yargılanıp beraat ettiğimi, mahkemenin yurt dışı yasağımı kaldırdığını, iki kez tekrar etmiş kanser hastası olup yurt dışında tedavi olmak istediğimi belirttim.

Memur bilgisayardan baktı KHK ile kamudan ihraç olduğumdan KHK ile pasaportumun iptal olduğunu bu nedenle pasaport çıkaramayacaklarını belirtti. Yani mahkemenin benim yurt dışına çıkış yasağımı kaldırması hiç bir anlam ifade etmiyor. KHK bizi yurt içinde ölmeye” mahkum ediyor.

“Bu KHK’ya karşı ne yapabiliriz?” diye sordum. “Kanser raporlarınızla birlikte CİMER’e yazın” denildi. Benim ortalama beklenen ömrüm 39 ay, bunun 30 ayı geçti “geri kalan” 9 ayı devletin çeşitli birimleri ile “yazışarak” geçireceğiz anlaşılan. Oysa Japonya, Kore, Küba, ABD’de tedavi olabilmem için yeni geliştirilmiş önemli tedavi teknikleri var. Mesela biri 2018’de Nobel Tıp Ödülü’nü alan Prof. Allison’un immunoterapisi. Şimdi bu tedavilere bir an önce kavuşmak ve hayatta kalabilmeyi denemek yerine devletin bana ördüğü “ölüm duvarı”yla karşılaşıyorum.

Sağ kalırsam, önce CİMER’e, başarılı olamazsam idari mahkemeye, başarılı olamazsam bölge idare mahkemesine, başarılı olamazsam Danıştay’a, başarılı olamazsam, AYM’ye, başarılı olamazsam AİHM’e başvuracağım. TR’de ceberrut devletle uğraşmak mı daha zor yoksa azraille mi bilemedim?"

Savaş'ın paylaşımının ardından sosyal medyada büyük bir kampanya başlatılmış, gelişmeler üzerine bir açıklama yapan Adana Valiliği Savaş'a pasaport verileceğini bildirmişti.