Ekonomi

Kamu işçisine verilen zam oranı yüzde 45

En düşük kamu işçisi maaşı 15 bin TL'ye yükseldi

09 Mayıs 2023 12:18

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 700 bin kamu işçisini ilgilendiren zam oranını açıkladı. Erdoğan, refah payı dahil ücretlerde yüzde 45 zam yaptıklarını, böylece en düşük kamu işçisi ücretinin 15 bin liraya çıktığını söyledi.

Kamu işçisinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle imzalandı. Zam oranının açıklandığı toplantıya; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ve HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan da katıldı.

Erdoğan, yaptığı konuşmada, "Bu protokolle yaklaşık 700 bin kardeşimizin 2023-2024 döneminde alacağı ücretin çerçevesini belirliyoruz. Epeyce ayrıntısı bulunan bu toplu iş sözleşmesi çerçevesi ile refah payı dahil ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. Böylece en düşük kamu işçisi ücreti de 15 bin liraya çıkarıyoruz" dedi. 

Erdoğan, temmuzda enflasyon farkı ve refah payı verileceğini belirterek "Milletimiz şundan emin olsun, kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğiz, şuana kadar da ezdirmedik" diye konuştu.

Memurlar için "refah payı" mesajı 

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şunlar oldu:

"Gece çalışanların ücretlerinin yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70’lik artışa gidiyoruz.

Başkaca iş primi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz.

Memurlar için refah payı hazırlıkları devam ediyor."


Hükümetin kamu işçilerine ikinci teklifi 12 bin lira olmuş, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in temsil ettiği işçi tarafı 15 bin TL talep etmişti.