Ekonomi

Kamu bankalarından reel sektöre: Yılbaşına kadar sabredin

12 Ağustos 2022 15:16

Reel sektörün finansmana erişim probleminin giderilmesi amacıyla reel sektör temsilcileriyle kamu bankaları yöneticilerinin TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde bir araya geldiği toplantıda, kredi başvurularında teminatların değerlemesiyle ilgili özel çalışma yapılması kararlaştırıldı.

Dünya gazetesinden Hüseyin Gökçe’nin haberine göre, nceki gün TOBB’da gerçekleştirilen toplantının basına kapalı kısmında, kamu bankalarının yöneticilerine finansmana erişim konusundaki şikayetler dile getirildi. Kredi kullanımı sırasında bankaların çok zorladığını belirten reel sektör temsilcileri, bu alanda biraz esneklik sağlanması gerektiğini bildirdiler. Kamu bankaları yöneticileri ise sıkıntının farkında olduklarını belirtirken, uluslararası piyasalarda rüzgarın Türkiye lehine döndüğünü kaydettiler. Bu noktada Hazine’nin borçlanma maliyetlerinde başlayan düşüşün devam edeceği öngörüsünü paylaşan bankacılar, yılbaşına kadar bankalar ve reel sektörün ödenmesi gereken dış borcun 24 milyar dolar civarında olduğunu, bunun da Türkiye için çok büyük rakam olmadığını aktardılar. Bankacıların, reel sektör temsilcilerinden yılbaşına kadar sabretmelerini istedikleri öğrenildi.

TOBB’da gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ve Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih katılmıştı.