Ekonomi

İyi Partili Bilge Yılmaz: Dar gelirli fedakârlık yapacak durumda değil; kemer sıkma sırası başkalarında

"Ülkemiz hızla bir döviz likidite krizine doğru sürükleniyor. Bu şartlar altında ülkemizde ithal mallara (ara ve ham maddeler dahil) ulaşım konusunda sıkıntı yaşayabiliriz"

28 Temmuz 2022 09:23

Halk TV yazarı İpek Özbey, bugünkü köşesinde İyi Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz'la gerçekleştirdiği röportajı paylaştı. Yılmaz, kur korumalı mevduattan ağustos ayından itibaren ciddi çıkışlar yaşanacağını belirterek, gelecek nesillerin birkaç 100 milyar liralık maliyeti hiçbir şey almadan ödemek zorunda kalacaklarını belirtti.

Yılmaz, kışın döviz likidite problemi yaşanacağına işaret ederek "Ülkemizde ithal mallara (ara ve ham maddeler dahil) ulaşım konusunda sıkıntı yaşayabiliriz." değerlendirmesinde bulundu. Yılmaz, ekonomik krizden çıkış için vatandaşa kemer sıktırılmayacağını belirterek "Dar gelirli vatandaşlarımız fedakârlık yapacak bir durumda değil. Kemerler tabii ki sıkılacak ama bu sefer fedakârlığı başka kesimler yapmak zorunda" dedi.

Yılmaz'ın verdiği demeçler şöyle:

"Kur Korumalı Mevduat, Aralık 2021’de başlatıldı. Karara göre hesaplar 90 günden kısa, 370 günden uzun olmayacak. Yani 31 Aralık 2022’ye kadar açılan hesaplar bu destekten yararlanabiliyor. Peki KKM bitince ne olacak? Asıl kıyamet o zaman kopacak diye düşünenler var, katılır mısınız?

KKM’den Ağustos ayından itibaren ciddi miktarda çıkışlar başlayacaktır. Yani yıl sonunu beklemeye gerek yok bu deneyin sonucunu görmek için. Ama daha önemlisi KKM iyi tasarlanmamış bir üründü ve amacı kısa süreli olarak vatandaşlarımızın yabancı para cinsinden tasarruf etme talebini azaltmaktı. Maalesef ülkemizin şu an çok daha ciddi ekonomik problemleri var ve önümüzdeki kış yaşayacağımız sıkıntılar KKM’den bağımsız. Tabii ki KKM zarar verecektir. Gelecek nesiller en azından birkaç 100 milyar liralık bir maliyeti ödemek zorunda kalacak, hem de karşılığında hiçbir şey almadan.

Bu kış bizi daha hangi zorluklar bekliyor?

Ülkemiz hızla bir döviz likidite krizine doğru sürükleniyor. Bu şartlar altında ülkemizde ithal mallara (ara ve ham maddeler dahil) ulaşım konusunda sıkıntı yaşayabiliriz. Aynı zamanda bankacılık sektöründe de zorluklar yaşayacağız, şirketlerimizin krediye ulaşımı gittikçe zorlaşacak. Bu üretim ve işsizlik alanlarında problemler çıkabilir demek. Maalesef enflasyon da artarak devam edecek.

"İlk aylarda enflasyon düşmeye başlar"

Türkiye’nin düzlüğe çıkması mümkün mü, ne kadar zaman alır?

Doğru politikalar uygulamaya başlayınca bir yıl içinde ciddi bir miktarda düzelme olacaktır. Enflasyon da çok hızlı bir düşüş ilk aylardan itibaren hissedilecektir. Ama tabii ki eğitim gibi konulardaki düzelme bir nesil alacak.

Her krizin arkasından yurttaşa kemer sıktırılır. Ama kemerde sıkacak marj kalmadı. Sizin çözüm yolunuzda da yine iş başa mı düşecek, yoksa?

Benim Türkiye'ye dönüp göreve talip olmamın nedenlerinden biri Türkiye’deki derin yoksulluk. Dar gelirli vatandaşlarımız fedakârlık yapacak bir durumda değil. Kemerler tabii ki sıkılacak ama bu sefer fedakârlığı başka kesimler yapmak zorunda."