Gündem

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Haydarpaşa ve Sirkeci gar ihalelerinin iptali için dava açtı

Ulaştırma Bakanlığı, ihaleye ilişkin tartışmaların içinde yer almak istemediklerini belirtti

21 Ekim 2019 10:45

TCDD’nin tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci Garı’nın atıl depo sahaları bölgesini kiralamak için açtığı ihalede İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) elendi. İhale, İBB davet bile edilmeden dün akşam saatlerinde tek bir katılımcıya verildi. İhale eski bir İBB çalışanı da olan Okçular Vakfı’nın kısa süre öncesine kadar genel müdürlüğünü yapmış 33 yaşındaki Hüseyin Avni Önder’e ait Hezarfen Danışmalık Limited Şirketi’ne verildi.

TIKLAYIN: Haydarpaşa ve Sirkeci Garı ihalesinde İBB'nin tercih ettiği kelimeler elenme sebebi oldu


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Haydarpaşa ve Sirkeci garları ihalesinin iptal edilmesi için dava açtı. Sabah saatlerinde Bölge İdare Mahkemesi’ne gelen İBB heyeti, ihalenin iptali için dava dilekçesini sundu. Heyet daha sonra ihaleyi düzenleyen sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmak üzere Kartal’daki Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na hareket etti.

Sözcü gazetesinin haberine göre mahkemeye sunulan dava dilekçesinde elenme gerekçelerinin hukuka aykırı olduğuna dikkat çekilerek “Ayrı ayrı iş deneyimi belgesinin aranması komisyonun yorumudur, herhangi bir hukuk kuralına dayanmamaktadır. Aynı anlama gelen bir ifade yazılmış olduğu halde ‘müşterek ve müteselsil’ ibaresinin geçerlilik şartı olarak aranması en temel hukuk kaidelerinden birine, ‘dürüstlük’ kuralına aykırıdır” ifadelerine yer verildi.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’e konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı kaynakları, ihalenin usulüne uygun olarak gerçekleştiğini ve “Hazerfen Danışmanlık’ın İBB’ye göre daha fazla teklif verdiği için kazandığını” söyledi.

"Tartışmalar içinde yer almak istemiyoruz"

Kaynaklar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ‘konuyla ilgili tartışmalar içerisinde yer almak istemediği için’ resmi bir açıklamada bulunmayacağını belirtti.