Gündem

İsmet Berkan: O zaman Erdoğan yarın Türkiye’yi NATO’dan veya Avrupa Konseyi’nden de çıkarabilir

Berkan, Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi kararını eleştirdi

21 Temmuz 2022 10:36

Karar yazarı İsmet Berkan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme ve Danıştay'ın da bunu onaylama kararına ilişkin olarak, "O zaman Cumhurbaşkanı yarın Türkiye’yi NATO’dan veya Avrupa Konseyi’nden de çıkarabilir. Bakın Rusya’da Putin yaptı, çıktı Avrupa Konseyi’nden. Oradan çıkınca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden de çıkılmış oluyor otomatik olarak" dedi. 

Berkan, "Danıştay kararıyla Meclis'in yetkisini elinden almak" başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı: 

"Demokrasiyi evrensel olarak anlamlı yapan şey, bu rejimin hesap verebilirlik yeteneğidir. Hesabı her zaman ve her yerde yürütme verir; hesap sormayı ise Meclis, yargı ve medya aracılığıyla kamuoyu yapar.

Bizde bu mekanizmadan geriye eser kalmadığına kuşku yok. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da zaten kendisine hesap sorabilecek iki kuvvetten söz ediyor. Biri, ahirette sorulacak hesap. Diğeri ise seçimde seçmenin soracağı hesap.

Türkiye 15 Temmuz badiresini atlatıp, 'Bu FETÖ’yü sen büyütüp tepemize çıkarmadın mı' diye Tayyip Erdoğan’dan hesap sormaya kalktığında, 'Ben halkıma hesap veririm, kandırıldık' dedi, sonra da ahiretteki hesabı için de 'Rabbim beni affetsin' dileğinde bulundu.

Ülkemizde Anayasa vs hep lafta kaldığı ve bütün kural sandığımız şeyler Tayyip Erdoğan’ın işine gelip gelmemesine bağlı olarak bir gecede değişebildiği için öyle büyük bir çaresizlik içindeyiz ki, elimizden sadece ümit etmek geliyor:

Umalım ki, Tayyip Erdoğan halkın hesap sorma yetkisi anlamında seçimleri hâlâ geçerli bir mekanizma olarak kabul etmeye devam ediyordur, 'Ben sadece Rabbime hesap veririm' diye düşünmeye başlamamıştır..." 

TIKLAYIN - Danıştay'da İstanbul Sözleşmesi kararına muhalif kalan üyeler: “9 Sayılı kararname Anayasa’ya aykırı, AYM’ye taşınmalı”

TIKLAYIN - Danıştay, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını hukuka uygun buldu, kararındaki gerekçeler kafa karıştırdı: Gözler artık en üst kurulda