Ekonomi

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Yüksek enflasyonla yaşamak zorunda kalacağız

01 Mayıs 2023 06:47

Türkiye tarihi bir seçime doğru ilerlerken, yaşanan ekonomik krizin başta enflasyon olmak üzere yarattığı bilançonun gelecek iktidara hangi seçenek olursa olsun ağır bir fatura bırakması bekleniyor. Türkiye'de çok büyük bir israf olduğunu ve kaynakların çok yanlış kullanıldığını kaydeden İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, bir süre daha yüksek enflasyonla yaşamak zorunda kalınabileceğini aktardı.

5 yıldan önce enflasyonun sağlıklı bir şekilde tek haneye inmeyeceğini aktaran Aran, "Çünkü o fırsatı biraz kaçırdık. Bunu enflasyon yüzde 19 iken konuşuyor olsaydık başka şeyler söylerdim. Ama yüzde 85'e çıkmış, şimdi 43'e inecek olan bir enflasyondaki başarımızla övünürken bunları konuşunca işler gittikçe zorlaşıyor. Bir de artık 40-50 bandındaki enflasyonun yapışkanlık etkisi oluştu.

Ben en az 2- 3 yıl, 40-50 bandındaki enflasyonun devam etmesinden endişe ediyorum daha çok. Çünkü hiçbir politika, hele de 1 sene sonra başka bir seçimi düşünen hiçbir iktidar enflasyonla o kadar kararlı mücadele edemez. O yüzden seçim sonucu ne olursa olsun, kim hangi politikayı getirirse getirsin bu enflasyonla biraz yaşamak durumunda kalacağız
" diye konuştu.

"Kaynaklar doğru kullanılırsa 5 yılda Türkiye sorunları aşar"

Türkiye'nin 5 yıl sabretmesi ve kaynaklarını doğru kullanması durumunda aşamayacağı hiçbir probleminin olmayacağını kaydeden Aran, enflasyonun 3 yıl içinde yüzde 10-20 arasındaki bir banda gelebileceğini söyledi.

"5 yıldan önce tek haneye inmez. Tek haneye indirirsiniz ama her şeyin kafasını, gözünü yararak indirirsiniz. İşsizlik yüzde 20'ye vurur, genç işsizlik yüzde 40'a vurur, ekonomide bir durgunluk olur, enflasyon iner. Ben böyle bir enflasyon inmesinden bahsetmiyorum" ifadelerini kullanan Aran, toplumun yaralı ve örselenmiş olduğunu belirterek bu sorunun uzun vadede çözülebileceğini kaydetti.