Dünya

İran: Körfez'de yakıt taşıyan bir gemiye el kondu

Yabancı bayraklı olduğu söylenen geminin kime ait olduğu belirtilmedi

18 Temmuz 2019 13:49

İran devlet televizyon, Devrim Muhafızları'nın Basta Körfez'inde yakıt taşıyan bir gemiye 'yakıt kaçırdığı' gerekçesiyle el koyduğunu açıkladı. 

İran Devrim Muhafızları'nın açıklamasını kaynak gösteren Iran Channel One, yakıt taşıyan yabancı bayraklı bir geminin İran'ın Körfez'e kıyısı olan Larak Adası'nın güneyinde ele geçirildiğini belirtti. Buna göre, el konulan tankerde bir milyon litrelik 'kaçak' yakıt bulunuyordu. 

El konulan tankerde 12 mürettebatın bulunduğu belirtildi. Açıklamada geminin kime ait olduğu belirtilmezken, konu ile alakalı başka bir bilgi paylaşılmadı.

Britanya Dışişleri, açıklamaların ardından daha fazla bilgi beklediklerini söyleyerek İran otoritelerine bölgedeki gerilimi azaltma çağrısı yaptı. Dışişleri Ofisi, Körfez'deki güvenlik durumunu aralıksız takip ettiklerini ve uluslararası hukuka bağlı özgür dolaşma hakkına sahip olduklarını açıkladı. 

İran Pazar günü, "yardım çağırısı" yapan yabancı bir gemiye yardım etmek üzere gemiyi İran karasularına çektiklerini açıklamıştı.

İran Devrim Muhafızları bu iki geminin aynı gemi olup olmadığı konusunda bir açıklama yapmadı.

Britanya, İran menşeli petrol tankerine el koymuştu 

Britanya Deniz Kuvvetleri 4 Temmuz'da  Avrupa Birliği(AB) yaptırımlarını ihlal ederek Suriye’ye yakıt taşıdığı iddiasıyla Cebelitarık Boğazı'nda İran menşeli "Grace 1" isimli petrol tankerine el koymuştu. İran, tankere ABD'nin emriyle el konulduğunu iddia ediyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton gemiye el konulmasından memnuniyet duyduğunu dile getirmiş ve "ABD ile müttefikleri Suriye ile İran'ın yasa dışı ticaretten kar elde etmesini engellemeye devam edecektir" demişti.