Ekonomi

IMF'den Pakistan'a 1,2 milyar dolarlık yeni ödeme

Anlaşma kapsamında Pakistan'ın bir dizi kemer sıkma politikası uygulaması gerekecek

14 Temmuz 2022 13:41

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Pakistan arasındaki yeni anlaşma uyarınca ağustosta yaklaşık 1,2 milyar dolarlık ödeme gerçekleştirilecek. 

Pakistan, Uluslararası Para Fonu'yla (IMF) kredi programını sürdürmek için anlaşmaya vardı.

Bloomberg'in haberine göre isminin açıklanmasını istemeyen bir Pakistan hükümet yetkilisi, IMF'nin nihai onayını vermesinin ardından ağustosta 1,2 milyar dolarlık bir ödeme beklendiğini söyledi.

IMF’nin kredi programının büyüklüğünü 1 milyar dolar artırarak 7 milyar dolara çıkarmayı ve Haziran 2023'e kadar uzatmayı kabul ettiği aktarıldı.

Pakistan'daki IMF temsilcileri ve ülkenin maliye bakanlığının, konuyla alakalı görüş almak için atılan e-postalara yanıt vermediği bildirildi.

Kemer sıkma politikaları uygulanacak

IMF'nin resmi internet sitesinde yapılan açıklamada da Nathan Porter'ın liderlik ettiği IMF ekibinin Pakistan'ın ekonomik programı kapsamında gerçekleştirilen görüşmeleri sonuçlandırdığı belirtildi.

Pakistan'ın zorlu bir ekonomik dönemeçten geçtiğini belirten Porter, küresel ekonomik koşulların yanı sıra iç talebi sürdürülemez bir noktaya getiren politikalar nedeniyle büyük mali ve dış açıklar verildiğini, enflasyonun yükseldiğini ve rezervlerin aşındığını söyledi.

Anlaşma kapsamında Pakistan'ın bir dizi kemer sıkma politikası uygulaması gerekecek. IMF'nin açıklamasında Pakistan hükümetinin borçlanma ihtiyaçlarının azaltılması, enerji sektöründe reformlar, enflasyonu daha makul bir noktaya getirmek için proaktif bir para politikasının öngörüldüğü belirtildi.

Yoksulluğu azaltmak ve sosyal güvenliği kuvvetlendirmek de hedefler arasında.