Gündem

İmamoğlu: Aradaki fark ciddi, geçersiz oylar üzerinden 'biz seçimi kazanırız' demek yanlış

"İlçe seçim kurullarında farklı uygulamalar peşinde olanlar var"

01 Nisan 2019 22:01

Resmi olmayan rakamlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, AKP kanadından gelen geçersiz oylara itiraz edecekleri ve seçim sonucunun değişebileceğine dair açıklamalara tepki gösterdi.

İmamoğlu, “Aradaki fark ciddi, geçersiz oylar üzerinden 'biz seçimi kazanırız' demek yanlıştır” açıklamasında bulundu. İmamoğlu, “Aldığımız bilgiler var. İlçe seçim kurullarında farklı uygulamalar peşinde olanlar var. 'Oylar burada kapıyı mühürleyeceğiz' diyorlar. Kapıda nöbetçi olarak bekleyeceğiz” dedi. İmamoğlu, "Gururla söyleyebilirim ki ıslak imzalı tüm tutanaklar elimizde ve bunlar üzerinde değerlendirmeler devam ediyor. Bir hata varsa lehimize ya da aleyhimize bunu paylaşırız" diye konuştu.

İmamoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bütün CHP’liler seçim kurullarında nöbete gelsin. Sandık tutanağı tutulurken somut bir tespit üzerinden itiraz yapılıyorsa değerlidir, yerine getirilmelidir. Ancak İstanbul’da bütün geçersiz oylar tekrar sayılacak gibi bir süreç ortaya koyulursa vicdanlar bunu sorgular, dünya da bunu ayıplar. Her sandıkta geçersiz oylar sayılacak gibi bir şey ortaya konulursa beyinler bulanır. Vicdanlar bunu sorgular. Bakın bu kadar önemli bir uyarı yapıyorum. 300 bin geçersiz oy üzerinden bir manipülasyon oluşturmak, strateji geliştirmek tamamen yanlıştır. Aradaki fark ciddi bir sayıdır. 23-24 bin oy ciddi bir sayıdır. Aldığımız bilgiler var. İlçe seçim kurullarında farklı uygulamalar peşinde olanlar var. 'Oylar burada, kapıyı mühürleyeceğiz' diyorlar. Kapıda nöbetçi olarak bekleyeceğiz."

Kaftancıoğlu'dan açıklama

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da tartışmalı seçim tutanakları hakkında, “Sandık başında bir hata olmuş ve fark edilmiş düzeltilmiş, sistemde düzeltilmiş hali var” dedi.