Eğitim

İlber Ortaylı: Türkiye eğitiminin en büyük sorunu elitizmden uzaklaşmak

17 Mayıs 2019 12:24

Tarihçi, yazar ve akademisyen İlber Ortaylı, Tuhaf Dergi’deki “Eğitim Nasıl olmalı?” başlıklı yazısında Türkiye’nin eğitim sorununa değindi.  Türkiye eğitiminin en büyük sorununun elitizmden uzaklaşmak olduğunu vurgulayan Ortaylı, çobanlığın da mühendislik gibi bir eğitimi olduğunu anlamamız gerektiğini söyledi.

Ortaylı yazısında, “ “Her çocuğun kendine göre yetenekleri vardır ve belirli dallarda yüksek yeteneği olan çocuklarımızı değerlendirmek zorundayız. Hiçbir toplum, yetenekli çocuklarını yeteneklerinden bağımsız olarak normalleştirecek lükse sahip değildir. Yetenekli insan her toplumda çok azdır ve bu çocukların yönlendirilmeleri, eğitim alanında ayrıştırılmaları gerekir” ifadelerini kullandı.

Çocuklara matematik ve gramer öğretilmediğini söyleyen Ortaylı, “Zihin açıcı pratikler zaten yok. Spor yaptırılmıyor. Müzik öğretilmiyor. Bütün bu eksiklik ve yoksunluklara karşı ise: ‘Yapay zekâ ve robot’ diyorlar... Müzik bilmeyen, matematik ve gramer öğrenmemiş çocuk, yapay zekâ ve robotları ne yapsın?” dedi.