Gündem

İktidarın yeni 'terörsüz Türkiye' olarak adlandırdığı süreç planı beş evreye ayrıldı

16 Mayıs 2025 11:15

Güncelleme: 16 Mayıs 2025 11:39

PKK’nın fesih ve silah bırakma kararının ardından Türkiye'nin terörle mücadelesi yeni bir evreye girdi. Güvenlik kaynaklarına göre süreç beş aşamada yürütülüyor.

PKK’nın 12 Mayıs’ta deklare ettiği fesih ve silah bırakma kararıyla birlikte Türkiye'nin terörle mücadelesinde yeni bir aşamaya geçildi. Güvenlik kaynaklarının aktardığına göre süreç, etkileri uzun yıllar sürecek beş evreli bir plana göre yürütülüyor.

İlk adım ‘iç cephe’ çağrısıyla atıldı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 yılı Malazgirt ve 30 Ağustos törenlerinde yaptığı “iç cephe” vurgusu ile başlayan ilk evre, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 1 Ekim’de DEM Partililerle tokalaşması ve 22 Ekim’deki çağrısıyla ivme kazandı.

İkinci evre: Öcalan çağrısından fesih kararına

27 Şubat-12 Mayıs arasındaki ikinci evrede, Öcalan’ın çağrısı hazırlandı ve DEM Parti siyasi temaslarda bulundu. Örgüt, bu çağrı doğrultusunda kongre toplayarak fesih ve silah bırakma kararını duyurdu.

Üçüncü evre: Silahlar bırakılıyor

Habertürk'ün aktardığına göre, 12 Mayıs itibarıyla başlayan üçüncü evrede, silah bırakma süreci uygulanıyor. Irak’ta Kandil, Metina ve Zap bölgelerinin boşaltılması, Suriye’de ise Kürt grupların Şam yönetimiyle entegrasyonu hedefleniyor. Türkiye’deki PKK'lıların sayısının 50-100 arasında olduğu, 3-4 ay içinde silahların toplanmasının hedeflendiği bildiriliyor. Süreçte herhangi bir üçüncü tarafın veya gözlemcinin yer almayacağı açıklandı.

Ayrıca bu dönemde, hasta ve yaşlı mahkumların tahliyesi, kayyım düzenlemelerinin gözden geçirilmesi ve Öcalan’ın infaz koşullarına ilişkin adımların gündeme gelebileceği ifade edildi.

Sonraki evrelerde ne olacak?

Dördüncü evre demokratikleşme ve yasal reformları, beşinci evre ise toplumsal psikolojik uyum ve barışın tesisini hedefliyor. Güvenlik kaynakları, sürecin provoke edilmemesi gerektiği uyarısını yinelerken, PKK’nın Türkiye’ye ekonomik zararının 1.8 trilyon doları bulduğunu açıkladı.

TIKLAYIN - MSB'den PKK açıklaması: Sadece fesih kararı değil, sahadaki adımlar önemli; her gelişmeye karşı hazırlıklıyız




Ne oldu?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "terör eylemlerine son vererek lağvedilmesi" çağrısı yaptığı PKK'nın lideri Abdullah Öcalan, aylardır beklenen çağrıyı yaparak, PKK'nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silahları bırakması gerektiğini açıkladı. Öcalan'ın çağrısında "Sayın Devlet Bahçeli'nin yaptığı çağrı, Sayın Cumhurbaşkanı'nın ortaya koyduğu iradeyle diğer siyasi partilerin malum çağrıya dönük olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihî sorumluluğunu üstleniyorum" ifadeleri yer aldı. Öcalan, "Devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın" dedi. 

Öcalan'ın "Barış ve Demokratik Toplum" çağrısına ek olarak gönderdiği "Bu perspektifi ortaya koyarken, şüphesiz, pratikte silahların bırakılması ve PKK'nin kendini feshi, demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir" notu da okundu. 

Öcalan'ın, PKK'nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silahları bırakması yönündeki açıklamasından sonra, PKK Yürütme Komitesi, Öcalan’ın çağrısına katıldıklarını ve gereklerini yerine getireceklerini belirtti. Komite, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını da istedi.

PKK Yürütme Komitesi, 1 Mart'tan itibaren geçerli olmak üzere ateşkes ilan ettiklerini belirterek, saldırı olmadıkça hiçbir silahlı gücün eylem yapmayacağını vurguladı.

9 Mayıs'ta yeni bir açıklama yapan PKK, 12. kongresini 5 - 7 Mayıs tarihleri arasında topladığını, sonuçların ve alınan "tarihî kararların" yakın zamanda paylaşılacağını duyurdu. Yapılan açıklamada, Öcalan'a fiziki özgürlük de istendi, kongrenin Öcalan'ın çağrısı üzerine toplandığı ve Öcalan'ın kongreye sunduğu perspektif ve önerilerin değerlendirildiği belirtildi. 

Öcalan'ın çağrısı temelinde "tarihi öneme sahip kararların alındığı" belirtilen açılamada "PKK 12. Kongresi’nin sonuçlarına ve alınan kararlara ilişkin geniş ve ayrıntılı bilgi ve belgeler, iki farklı alandaki sonuçlar birleştirildikten sonra çok yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacaktır" denildi. 

Tarihî açıklama ise 12 Mayıs tarihinde geldi. PKK, silahları bıraktığını ve örgütü feshettiğini duyurarak hazırladığı bildiride, "PKK 12. Kongresi, pratikleşme süreci Önder APO tarafından yönetilmek ve yürütülmek üzere PKK’nin örgütsel yapısının feshedilmesi ve silahlı mücadele yöntemini sonlandırması kararlarını alarak PKK adıyla yürütülen çalışmaları sonlandırdı" ifadelerine yer verildi.  

PKK ateşkes ilan etti; Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını istedi

Öcalan'dan tarihi çağrı: Tüm gruplar silahları bırakmalı, PKK kendini feshetmeli!

İşte Öcalan'ın "silah bırakma" ve "PKK'nın feshedilmesi" çağrısı yaptığı "Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı" başlıklı açıklamanın tam metni

Sırrı Süreyya Önder: Bu ülkenin bütün evlatlarını; asker, polis ayırt etmeksizin saygıyla anıyoruz

Bakırhan: Öcalan'ın çağrısından sonra Bahçeli aradı, "Bu ülkeyi birlikte demokratikleştireceğiz, ne gerekiyorsa yapmaya hazırım" dedi

Pervin Buldan: Bahçeli, çağrının ertesi günü bizi arayıp teşekkür etti; "Elimden geleni yapacağım" dedi

Önder: Bahçeli bana "Daha barış halayı çekeceğiz" demişti; Öcalan Bahçeli'nin açıklamasına bir parça şaşırmış, "Meclis'e gelmeme gerek yok, buradan konuşurum" dedi

 

HASAN CEMAL YAZDI - Silahlara veda zamanı... Hoş geldin barış!

MEHMET Y. YILMAZ YAZDI - PKK silah bırakacak, Saray da “baskı rejimini!”

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - Öcalan’dan beklenen çağrı geldi, şimdi ne olacak?