Gündem

Iğdır'da verem salgını iddialarıyla gündeme gelen geri gönderme merkezi boşaltıldı

Mülteciler, salgın hastalık ve insani olmayan yaşam koşullarına karşı merkezde eylem yapmıştı

11 Haziran 2019 13:46

Mültecilerin ülkelerine iadesi için kurulan Iğdır’daki geri gönderme merkezinde dün protestolar başladı. Mültecilerin, salgın hastalık ve insani olmayan yaşam koşullarına karşı yaptığı eylem, valilik tarafından ‘kısa süreli ayaklanma’ olarak nitelendirildi. Gazeteci İrfan Uçar, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, mültecilerin Türkiye’nin doğu ucundaki Iğdır’dan batı ucundaki Kırklareli’ne götürüldüğünü belirterek, “14 otobüs 1700 kilometrelik yolu 19-20 saatte alacak. Otobüslere polis de eşlik ediyor” diye yazdı.

Iğdır’daki merkezin kamp yeri olmadığını belirten Vali Enver Ünlü, “Biz bu insanları zaten ülkelerine geri gönderecektik. Ama araya bayram girince beklemek zorunda kaldık. Çünkü bayram sebebiyle konsolosluklar da tatil oldu. Bayram sonrası göçmenleri ülkelerine ya da kamp merkezlerine gönderiyoruz” dedi.

Valilik: Merkez kapatılmadı

Iğdır Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada ise şöyle denildi:

“Geçici Geri Gönderme Merkezi’nde barındırılan göçmenlerin 9 Haziran 2019 tarihinde ülkelerine geri dönmemek için kısa süreli ayaklanma hareketi, güvenlik güçlerimizce kısa sürede tamamen kontrol altına alınmıştır. Herhangi bir müdahalede bulunma ihtiyacı hasıl olmadığı gibi, söz konusu iddialarda belirtilen pazarlık veya taleplerin kabul edildiği söylemleri de gerçeği yansıtmamaktadır. Ayrıca ilimizde bulunan Geçiçi Geri Gönderme Merkezi’nin kapatıldığına dair iddialar da tamamen asılsız olup, Geçiçi Geri Gönderme Merkezimizden başka illerdeki Geri Gönderme Merkezleri’ne göçmenlerin sevk edilmeleri hususu rutin bir işlem olmakla beraber düzenli aralıklarla yapılmaktadır.”

Vereme rastlandı

Verem iddialarını, mültecilerin eylemiyle bir ilgisi olmadığını da öne süren valilik, merkezde çalışan personelin yanısıra tüm mültecilerin sağlık taramasından geçirildiğini belirtti. 861 göçmenden ikisinde tüberküloz tespit edildiğini duyuran valilik, hastalık şüphesi olan 47 kişinin de ayrı bölümde tetkiklerinin devam ettiği bilgisini verdi.