Gündem

İBB bütçesinin yüzde 60'ı iştiraklerde

İştirak yönetim kurulların yapılan aylık 'huzur hakkı' ödemeleri 80 bin liradan başlıyor

16 Temmuz 2019 08:26

Millet İttifakı'nın adayı CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun 23 Haziran'da yapılan yerel seçimlerin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na gelmesinin üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen,  belediye bütçesinin yüzde 60'ını yöneten iştiraklere hâlâ atama yapılamadı.

BirGün'den Uğur Koç'un haberine göre, İBB’deki görevlerinden maaş almaya devam eden yönetim kurulu üyelerine yapılan aylık ‘huzur hakkı’ ödemesi yaklaşık 80 bin liradan başlıyor, 125 bin liraya kadar değişiyor. Bünyesinde 30 iştirak şirketi bulunan İBB’de yönetim kurullarına yılda toplam 1 ile 1,5 milyon lira arasında değişen ‘huzur hakkı’ ödemesi yapılıyor. Yönetim kurulu başkanlarının 15 bin liraya kadar ‘huzur hakkı’ aldığı şirketlerin birçoğunda ise bu bilgilere ulaşmak imkansız.

En küçük iştirakın başkanına 14 bin lira

Yönetim Kurulu en az sayıda olan iştiraklerden biri Belbim Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. Yönetim kurulu 11 kişiden oluşuyor. Bu yıl mart ayında yapılan olağan genel kurulda Belbim yönetim kurulu başkanı için 14 bin 160 lira net ‘huzur hakkı’ belirlenmiş. Yönetim kurulu başkanvekilinin 10 bin 650 lira ‘huzur hakkı’ aldığı Belbim’de diğer yönetim kurulu üyeleri ise 5 bin 890 lira ücret alıyor. Belbim yönetim kurulunun kamuya aylık toplam 77 bin 820, yıllık toplam 933 bin 840 lira maliyeti bulunuyor.

İspark'ın 'huzur hakkı' yeniden belirlendi

AKP’nin İBB Başkan adayı Binali Yıldırım’ın dahi zarar etmesine şaşırdığı İspark’ta ise mart ayında yapılan olağan genel kurulla yönetim kurulu üyelerinin ‘huzur hakkı’ yeniden belirlendi. Yönetim kurulu başkanı ve vekili için 10 bin 650 lira olarak belirlenen ücret, diğer yönetim kurulları içinse 5 bin 890 lirada tutuldu. İspark’ın yönetim kurulu toplam 17 kişiden oluşuyor.

Bütçenin yüzde 60'ı iştirakların

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılı konsolide bütçesi 58 milyar 801 milyon lira. Bunun 23 milyar 800 milyon lirası İBB’ye ait, geri kalan 35 milyar 1 milyon lirasını ise iştirakler ve belediyeye bağlı kuruluşlardan olan İETT ve İSKİ yönetiyor. Diğer bir ifadeyle belediyeye bağlı kuruluşlar ve iştirak şirketleri, toplam belediye bütçesinin yüzde 60’ını kontrol ediyor.

İstifa etmeyen isimler tartışma yaratmıştı

Ekrem İmamoğlu’nun İBB Başkanı seçilmesinin ardından belediyedeki görevlerinden istifa ettiğini açıklayan Hayri Baraçlı ve ekibinin belediye şirketlerindeki görevlerine devam etmeleri tartışma yaratmıştı. Bunun üzerine eski İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, istifa ettikten sonra İBB iştiraklerindeki Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin kendiliğinden sona erdiğini belirterek, tekraren istifa etmesinin hukuken 'anlamsız' olduğunu söylemişti. İmamoğlu ise  belediye iştiraklerinden istifa etmeyen yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

TIKLAYIN: İBB'de istifa edenler belediye şirketlerinde: 60 milyar liralık bütçenin 40 milyar lirasının yönetiyorlar

TIKLAYIN: Eski İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı'dan istifa açıklaması

TIKLAYIN: İmamoğlu: Afişe edeceğim, millete anlatacağım