Koronavirüs

İBB Bilim Kurulu: İstanbul, Koronavirüs'le mücadelede tüm Türkiye’den ayrı biçimde ele alınmalıdır

07 Nisan 2020 18:09

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesinde oluşturulan Bilim Kurulu, 8 maddelik öneri listesi yayınladı. Kurulun açıklamasında "Salgınla mücadelede İstanbul, tüm Türkiye’den ayrı biçimde ele alınmalıdır" denildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesinde yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını sonrası oluşturulan Bilim Kurulu tarafından yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Koronavirüs vakalarının yüzde 60'ının İstanbul'da olduğu vurgulanarak, "Bu olağanüstü yüksek oran bile, tek başına İstanbul'un, tüm Türkiye'den ayrı biçimde ele alınması ve kente özgün koruma, kontrol stratejilerinin oluşturulmasını zorunlu kılmaktadır" denildi.

Kurulun, İBB yöneticileri ile düzenli şekilde toplanarak İstanbul özelinde sorunları birlikte değerlendirip öneriler hazırladığı kaydedildi.

Kurulun hazırladığı 8 maddelik öneri listesi şöyle:

  1. Alternatif tedavi merkezleri kurulmalı; bu merkezlerin yanı sıra, izolasyonun sağlanması için spor ve benzeri geniş alanlı salonlardan izolasyon birimleri olarak yararlanılmalıdır.
  2. Termal kameralarla tespit edilen şüpheli vakaların hızla muayenesi ve testleri yapılarak izolasyonu sağlanmalıdır.
  3. Çalışmak zorunda olan tesislerde belirli aralıklarla tedbir önlemlerinin (test dahil) alınmasına ilişkin kontrol mekanizmaları harekete geçirilmelidir.
  4. Pandemi hastanelerinde ihtiyaç duyulan malzeme ve ekipmanların sağlanması ve dağıtımı için ek önlemler alınmalıdır.
  5. Halkın moral ve motivasyonunu yüksek tutmak ve ‘evde kal' çağrısını güçlendirmek adına, çeşitli projeler üretilmelidir.
  6. Test sayısı artırılarak filyasyona hız verilmelidir.
  7. Sağlık çalışanlarının korunmasına yönelik önleyici eylem planlarının ortaya konulmasına çalışılmalıdır. (Kişisel Koruyucu Ekipman, Konaklama vb.)
  8. Salgın yayılım hızının engellenmesine ilişkin her türlü kapanma tedbirlerine başvurulması gerekmektedir.