Dünya

Husilerden Suudi Arabistan'a yeni tehdit: Uzun elimiz her yere uzanır, Aramco tesisleri her an tekrar vurulabilir

16 Eylül 2019 14:44

T24 Dış haberler

Yemen'deki iç savaşta İran tarafından desteklenen ve Suudi Arabistan'ın liderlik ettiği koalisyona karşı savaşan Husiler, Aramco tesislerini "tekrar" vurabileceklerini söyledi. Husiler cumartesi günü Suudi Arabistan'da iki petrol tesisine yapılan saldırıyı üstlendi ancak ABD, "saldırının Yemen'den yapıldığına dair bir kanıt yok" açıklamasında bulunarak İran'ı suçladı.

Bloomberg'in aktardığına göre Husi sözcüsü Yahya Seri sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Suudi hükümetine uzun elimizin istediği zaman istediği yere uzanabileceği konusunda garanti vermek istiyoruz" yazdı.

Seri ayrıca, "Şirketleri ve yabancıları vurulan tesislere gitmemeleri konusunda uyarıyoruz çünkü tesisler hâlâ menzilimizde ve her an hedef alınabilir" ifadelerini kullandı.

Cumartesi günü meydana gelen saldırıların ardından petrol fiyatlarında ciddi bir artış yaşanmıştı.

Saldırıyı Husiler'in üstlenmesine rağmen ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Enerji Bakanı Rick Perry saldırılardan İran'ı sorumlu tuttu. Perry, "Tüm dünyayı İran'ı kınamaya çağırıyoruz" derken Trump da, "Suudi Arabistan’ın petrol üretimine saldırıldı. Zanlının kim olduğunu bildiğimize inanmak için sebebimiz var, doğrulamaya göre atışa hazırız ama Suudi Arabistan'dan saldırıların sorumlusunun kim olduğuna inandığını ve hangi şartlar altında devam edeceğimizi duymayı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.