Politika

Hürriyet yazarı Ergin: HDP'yi kapatma kararı için gereken 10 oyun AYM'den çıkması çok da kolay değil 

03 Şubat 2023 08:47

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanlığı'na Zühtü Arslan'ın sekiz oyla yeniden seçilmesinin kısa dönemli bir etkisini HDP'nin kapatma davasında gösterebileceğini belirtti. 

Ergin, yazısının ilgili bölümünde davaya ilişkin olarak şu yorumları yaptı: 

"HDP’ye savunmasını hazırlaması için 15 Mart’a kadar süre verilmiştir. HDP, bu tarihte savunmasını ilettikten sonra dosyaya bakan raportör, raporunu hatırlayıp mahkemeye sunacaktır.

Raporun ne kadar zamanda hazırlanacağını tahmin etmek güç. Ancak raporun kısa zamanda hazırlandığı bir senaryoda, AYM 14 Mayıs’taki seçimden çok kısa bir zaman önce kapatma konusunda karar alma menziline girebilecektir.

İşte burada AYM İç Tüzüğü’nün Başkan’a tanıdığı yetki büyük önem kazanıyor. Çünkü Genel Kurul’u toplantıya çağırmak Başkan’ın takdir alanı içindeki bir konu.

Prof. Arslan, seçime gidilirken muhtemelen oy pusulalarının basılmış olduğu bir dönemde AYM Genel Kurulu’nu HDP ile ilgili kapama davası için toplantıya çağırabilir mi? Bir tahmin olarak, bu yöndeki beklentilerin çok gerçekçi görünmediğini söyleyebiliriz.

Kapatma kararı için 10 oy gerekiyor. Prof. Arslan’ın heyeti toplantıya çağırdığını varsaydığımızda bile, dün karşılaştığımız tablo mahkemeden bu 10 oyun çıkmasının çok da kolay olmayacağını herhalde hepimize anlatıyordur."

TIKLAYIN - Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na Zühtü Arslan yeniden seçildi