Politika

Hürriyet yazarı Ergin: Büyükelçiler krizi geride kaldı ama artçılar sürüyor

ABD, Almanya ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu 10 ülke büyükelçisinin tutuklu iş insanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala'nın serbest bırakılması için Türk hükümetine yaptığı ortak çağrının ardından Ankara ile Batı arasında yaşanan "istenmeyen kişi" krizi, büyükelçiliklerin Türkiye'nin iç işlerine karışmadığı taahhüdü sonrası yatışmıştı

28 Ekim 2021 08:54

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, iş insanı Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması için 10 büyükelçinin çağrı yapmasının ardından başlayan krizin seyri ve sona eriş şeklinin uluslararası alanda oldukça geniş yankılara yol açtığını, yürüyen tartışmalar üzerinden olayın yankılarının dalgalar halinde sürmekte olduğunu yazdı.

Ergin, ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price'in bir soru üzerine “18 Ekim’de diğer dokuz büyükelçilikle birlikte yayımladığımız açıklama Viyana Sözleşmesi’nin 41’inci maddesine uygundur. 18 Ekim açıklamasındaki ilkeler, taahhütler, bu olayda diğer dokuz ülkeyle paylaştığımız evrensel ilke ve taahhütlerdir” sözlerini aktararak şöyle devam etti:

"Bu ifadelere bakıldığında, ABD tarafının insan hakları konularının kamuoyu önünde gündeme getirilmesinin Viyana Sözleşmesi çerçevesinde içişlerine müdahale sayılmaması gerektiği şeklinde bir tezden hareket ettiğini söylemek mümkündür.

Zaten Beyaz Saray Sözcüsü Psaki de 'Türkiye de dahil olmak üzere dünyada aktivistlerin, gazetecilerin tutuklanmaları üzerinde ne düşündüğümüzü açıkça söylemeye devam ediyoruz.  Aynı zamanda bu olayda olduğu gibi kaygı duyduğumuz konuları, bazen görüşmeler yoluyla bazen de kamuoyuna açık bir şekilde gündeme getiriyoruz' diye konuşmuştur.

Yine de yaşanan krizin tecrübesi ışığında, bundan sonraki dönemde başta ABD olmak üzere ilgili ülkelerin Türkiye hakkında insan hakları, hukuk, demokrasi gibi başlıklardaki eleştirel kamuoyu açıklamalarını -Ankara’daki büyükelçilikleri aracılığı yerine- doğrudan kendi başkentlerinde yapmaları muhtemel görülmelidir."

Yazının tamamı için tıklayın.

TIKLAYIN - 10 büyükelçiden Osman Kavala çağrısı: Erdoğan 'krizden kaçtı' yorumları için 'Taarruzdayım, kitabımda geri adım atmak yok' dedi

Ne olmuştu? 

ABD, Almanya, Fransa'nın da aralarında olduğu 10 ülkenin büyükelçisi, iş insanı Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması çağrısında bulunduğu ortak bir açıklama yapmıştı. 

Söz konusu açıklama iktidar cephesinde tepkiyle karşılanmış, "içişlerine müdahale" olarak yorumlanmıştı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da 10 büyükelçiye sert tepki göstermiş, istenmeyen kişi ilan edilmeleri için Dışişleri Bakanlığı'na talimat verdiğini söylemişti. 

Erdoğan'ın açıklamasından iki gün sonra büyükelçiler "Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi'ne riayet etmeyi teyit ettiklerine" yönelik açıklama yapmış, söz konusu açıklama Cumhurbaşkanlığı tarafından olumlu karşılanmıştı.

Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesi ne diyor?

Madde 41 - 1. Ayrıcalıklarına ve bağışıklıklarına hâlel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan
ve bağışıklıklardan yararlanan bütün şahıslar kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına
riayet etmekle yükümlüdür. Anılan Devletin iç işlerine karışmamakla da bu şahıslar keza
yükümlüdür.

2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine
tevdi olunan bütün resmi işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak
diğer bir Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.

3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel
uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel
anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.