Dünya

Hürriyet yazarı Ergin: Artık İran İslam Cumhuriyeti’nin üzerine, kadınları katleden acımasız bir teokratik rejim kimliği yerleşti

27 Eylül 2022 08:55

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin “örtünme kurallarına uymadığı” gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle protestoların başladığı İran hakkında, "Son hadiseler, artık bütün dünyanın gözünde İran İslam Cumhuriyeti’nin üzerine, kadına el kaldıran, kadınları katleden acımasız bir teokratik rejim kimliğini iyice yerleştirmiştir" yorumunu yaptı. 

Ergin, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Bu, varoluşunu kendi dini doktrinine dayanarak kadınları baskılamak üzerinden tanımlayan totaliter bir rejimdir. Kadınlara nasıl giyinmeleri, nasıl düşünmeleri, nasıl hareket etmeleri gerektiğini, daha doğrusu hayatlarıyla ilgili tercihleri onlara zorla dayatma hakkını kendinde görebilmektedir.

İran, büyük bir tarihi mirası, derin bir geleneği temsil eden köklü bir ülkedir. Bu komşumuzda yaşayan insanların en temel hak ve özgürlüklere sahip olabilmeleri, hayatlarını her türlü baskıdan uzak bir şekilde özgürce sürdürebilmeleri en doğal, en vazgeçilmez haklarıdır.

Gelinen noktada onların derdi bizim de derdimizdir. Bizlere düşen görev, özellikle İranlı kadınlara bu direnişlerinde yanlarında olduğumuzu göstermek, onlara bunu bir şekilde hissettirmek olmalıdır. Türkiye’deki insanların onlar için kaygılandıklarını bilmeleri bile yeterlidir. Kalbimiz, hayatlarına sahip çıkan, özgürlük talep eden korkusuz, cesur İranlı kadınlar için atıyor."

TIKLAYIN - İran'da rejim karşıtı Mahsa Emini eylemleri 10. gecede de devam etti: Ölü sayısı en az 41'e yükseldi

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin “örtünme kurallarına uymadığı” gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar için binlerce kişi, 11 gündür çeşitli şehirlerde sokağa çıkıp rejimi protesto ediyor.