Dünya

'Hürmüz Boğazı'nı kapatacağız

İran'ın, dünyanın en önemli petrol ticaret kanalı olan Hürmüz Boğazı'nı kapatacağı iddia edildi.

12 Aralık 2011 02:00

T24 - İran Meclisi Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi Perviz Sarvari, ISNA haber ajansına yaptığı açıklamada, ordunun Hürmüz Boğazı’nı tankerlerin geçişine kapatmaya yönelik bir tatbikat yapacağını söyledi. 

Sanvari, tatbikatla boğazı deniz trafiğine kapatma kabiliyetlerini ölçeceklerini belirtti. Ancak Sanvari’nin açıklamaları hiçbir resmi kaynak tarafından doğrulanmadı.  



Sanvari, açıklamasında, “Yakın zamanda Hürmüz Boğazı’nı kapatıp kapatamayacağımızı görmek için bir askeri tatbikat düzenleyeceğiz. Eğer dünya bu bölgeyi güvensiz bir yer haline getirmek istiyorsa, bizde dünyayı güvensiz bir yer haline getireceğiz” dedi. 

Reuters, İran ordusu yetkililerinin konuyla ilgili açıklama yapmadığını bildirdi. 

İran Enerji Bakanı Rüstem Kasımi, geçen ay El Cezire televizyonuna, “nükleer programlarına yönelik baskıların devam etmesi haline petrolü politik bir araç olarak kullanabileceklerini” söylemişti.


Yaptırımlara gözdağı

İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatacağına yönelik iddia, Tahran rejiminin uluslararası kamuoyunun giderek artan baskısına maruz kaldığı günlerde geldi.

İran, kısa bir süre önce kendisine karşı yeni yaptırımlar açıklayan İngiltere ile diplomatik ilişki seviyesini indirmiş ve Tahran'daki İngiliz büyükelçiliği saldırıya uğramıştı. Bu saldırının ardından İngiltere büyükelçisini çekmişti.  

Batılı ülkelerin nükleer programına karşı uyguladığı tüm baskılara direnen İran, geçtiğimiz ay, nükleer tesislerine İsrail tarafından olası bir askeri operasyon düzenlenmesi halinde bunun sonuçlarının "çok ağır" olacağını ifade etti.

İran, yaptırımlara karşı Batı ülkelerine gözdağı vermesinin yanı sıra, şimdi de Hürmüz Boğazı'nı kapatmakla dünyayı tehdit etti.


En önemli petrol geçiş noktası

Umman ve İran arasında yer alan Hürmüz Boğazı, Basra Körfezi, Umman Körfezi ve Umman Denizi’ni birbirine bağlıyor.

Hürmüz Boğazı, 2009 verilerine göre günlük 15.5 milyon varil petrol geçişiyle dünyanın en önemli petrol nakliyat kanalı konumunda.