Gündem

Hrant Dink davası | Savcı, MİT mensuplarının tanık olarak dinlenilmesine gerek olmadığını söyledi

Duruşma 26-27-28 Kasım tarihlerine ertelendi

06 Eylül 2019 16:45

Kamu görevlilerinin yargılandığı Hrant Dink Cinayeti Davası'nın üç güren celsesinde son oturum yapıldı.  Tutuklu sanıklardan Muharrem Demirkale ve Ramazan Akyürek bulundukları cezaevlerinden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Tutuklu sanık Ercan Gün ise duruşma salonundaydı. Mahkeme savcısı, MİT görevlilerinin tanık olarak dinlenilmesine gerek olmadığı iddiasıyla karardan vazgeçilmesini istedi. Avukatların tepki göstermesi üzerine heyeti, MİT mensuplarının tanık olarak dinlenilmesinden vazgeçilmesine ilişkin talebi daha sonra karara bağlayacağını açıkladı.

Duruşmaya ev hapsinde bulunan dönemin Jandarma Alay Komutanı Ali Öz, tutuksuz sanıklar Adem Sarıgöl, Murat Bayrak, Okan Şimşek ve Gazi Günay katıldı. Celsenin son gününde tutuklu sanıklar tahliyelerini talep etti.

Agos'un haberine göre tutuklu sanık Ercan Gün hakkında FETÖ üyeliği iddiasıyla yeni bir iddianame düzenlendi. İddianame Dink cinayeti davasıyla birleştirilmesi için mahkemeye gönderildi. Mahkeme yeni iddianameyle ilgili olarak Ercan Gün'ün savunmasını aldı. Gün, hakkındaki FETÖ üyeliği iddialarını reddetti.

Mahkeme savcısı, MİT görevlilerinin tanık olarak dinlenilmesine gerek olmadığı iddiasıyla karardan vazgeçilmesini istedi.

Avukatlar tepki gösterdi

Savcının talebine Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu tepki gösterdi. Bakırcıoğlu, tanık olarak dinlenmesini istediği MİT personelinin 2004 yılında İstanbul Valiliği'nde Hrant Dink'le yapılan görüşmeyi organize eden ve katılan kişiler olduğuna dikkat çekti. Aynı görüşmeye katılan geçtiğimiz gün tanık olarak ifade veren dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör'ün görüşmeye dair “Ben etkisiz elemandım” sözlerini hatırlatan Bakırcıoğlu, “MİT personelinin dinlenmesinden vazgeçilmesi kararı cinayeti bütün yönleriyle aydınlatılmasına engel bir karar olarak değerlendirilecektir. Bu davaya katılımımız cinayetin tüm yönleriyle açığa çıkartılması ve buna dönük delillerin toplanmasının gerçekleşecek olması ümidiyledir” diye konuştu.

Mahkeme heyeti tutukluların tahliye taleplerini reddetti. Bir sonraki duruşmayı 26-27-28 Kasım tarihlerine erteledi. Mahkeme heyeti, MİT mensuplarının tanık olarak dinlenilmesinden vazgeçilmesine ilişkin talebi ise daha sonra karara bağlayacağını açıkladı.