Gündem

HDP'nin 'Asgari ücretlilerin enflasyona karşı korunması için alınacak önlemlerin belirlenmesi' önerisi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

29 Mart 2023 17:54

HDP’nin “Asgari ücretlilerin enflasyona karşı korunması için alınacak önlemlerin belirlenmesi” için verdiği Meclis Araştırması önergesinin TBMM Genel Kurulu’nun bugünkü birleşiminde görüşülmesine ilişkin grup önerisi, AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, önergeyi açıklamak üzere söz aldı. Turan, “Türkiye çok olağanüstü bir yoksullukla malul yani yüzde 1’ini bir kenarda tutacak olursak halkın yüzde 99’u ay sonunu nasıl getireceğini, aşını, iaşesini nasıl sağlayacağını düşünüyor. OECD verilerine bakıldığında Türkiye iktisadi parametreler açısından en kötü durumda olan ülkelerden bir tanesi. Gelir dağılımı eşitsizliğinde başa güreşiyor ve başpehlivanlığı kimseye vermiyor” dedi.

"Şu ana kadar hiçbir iktidar AKP kadar büyük bir kaynağa hükmetmedi, bu kadar büyük bir kaynak kullanmadı"

Turan, AKP iktidarının ekonomi politikalarını şu sözlerle eleştirdi:

“Bir an düşünün, bir iktidar, Türkiye tarihinin en uzun süresince memlekete hükmetmiş, yetmemiş, Türkiye tarihinde hiç kimsenin kullanmadığı kadar büyük kaynak kullanmış; 70 milyar dolar özelleştirme, uluslararası alandan memlekete gelen, özellikle, AKP’nin Avrupa Birlikçi olduğu dönemlerde, 2007’li yıllarda, yaklaşık olarak 600 milyar dolar, vergi gelirleri, kamu bankalarının gelirleri, Fetullah cemaatinin el konulan malları, bunların hepsi bir araya getirildiğinde şu ana kadar hiçbir iktidar AKP kadar büyük bir kaynağa hükmetmedi, bu kadar büyük bir kaynak kullanmadı. Hem bu kadar uzun süre iktidarda kalacaksın hem bu kadar büyük kaynaklar kullanacaksın dersin bitiş zili çalmasına beş dakika kala da diyeceksin ki ‘Ya, birtakım sorunlar var, bize biraz daha zaman verin bu ekonomik sorunları biz bir çözelim.’”

"En iyi şey, iktidarın bir an evvel değişmesi ve memlekete iktisaden ve siyaseten huzurun gelmesidir"

Turan, “İktidar şu anda gücü yetiyorsa 5510 sayılı Yasa’yı değiştirsin, kök ücreti değiştirsin ve ona göre, oranlı bir biçimde, bütün emeklilere yönelik olarak ve en düşük emekli aylığının da asgari ücretin altına düşmeyeceği bir formülasyon arasın. Yapabilirler mi? Yapamazlar. Niye yapamazlar biliyor musunuz? Çünkü fıtratları öyle. Avrupa Birliği süreciyle başlayan, Türkiye'nin çağ atlamasını öngören, bunun propagandası yapan siyasetin geldiğimiz noktada kadın konusunda, Kürt sorunu konusunda, Türkiye'nin temel meseleleri konusunda zaten böyle bir ittifakla iktidarda kalmayı amaçlıyor olması dikkate alınırsa bunun üzerine zaten bir şey söylemek artık mümkün değil ve anlamlı değil. En iyi şey, iktidarın bir an evvel değişmesi ve memlekete iktisaden ve siyaseten huzurun gelmesidir” dedi.

"Birinci yapılması gereken, bu iktidarın bugünkü sistemiyle birlikte gitmesş"

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, AKP’nin ekonomi politikalarını, “HDP'nin grup önerisinde ‘ekonomik sorunların giderilmesi için alınması gereken tedbirler’ diye bir başlık atılmış. Birinci yapılması gereken, bu iktidarın bugünkü sistemiyle birlikte gitmesi. Bu iktidar iktidarda olduğu müddetçe, kaldığı müddetçe bu ekonomik sorunları çözme şansımız yok, mümkün değil. Çünkü birincisi, bu sistem işlemiyor, bu sistem kaos geliyor, bu sistem siyasi buhranlara açık bir sistem. İkincisi de yöneticiler. Yöneticilere baktığınızda, görevleri var ama sorumlulukları yok. Tüm bakanların sorumluluklarına baktığınızda, bir gram sorumluluğu yok. Hatta, yolsuzluk yapmışsan bile sorumluluğun yok, hiçbir şey olmuyor” sözleriyle eleştirdi.

"Çalışanını koruyan, çalışamayanına bakan bir anlayışla politikalarımızı yürüttük, yürütmeye devam ediyoruz”

AKP Konya Milletvekili Halil Etyemez ise “AK Parti hükümetleri olarak Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son yirmi bir yılda ülkemizin geleceği ve milletimizin refahı için her alanda önemli çalışmalar yaptık. ‘Çalışanını koruyan, çalışamayanına bakan’ bir anlayışla politikalarımızı yürüttük, yürütmeye devam ediyoruz” dedi.

HDP’nin önerisi, AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi. (ANKA)