Gündem

Polis, HDP milletvekillerinin yürüyüşüne izin vermedi: "Size tecritin fotoğrafını çekiyoruz"

HDP'li Buldan: Adam olmak, insan olmak değildir; insan olmak ölümleri durdurmanın gereğini yapmaktır

11 Şubat 2019 10:48

T24 İstanbul
Gonca Tokyol

HDP Hakkâri Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için” başladığını duyurduğu açlık grevi eylemi 100. gününe yaklaşıyor. Eş başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli'nin de aralarında bulunduğu HDP'li milletvekillerinin İstiklal Caddesi'nde yapmayı planladığı yürüyüşe polisten izin çıkmadı. Taksim Hill Otel'in önünde basın açıklaması ve kısa süreli oturma eylemi yapan milletvekilleri, daha sonrasında da ise İstiklal Caddesi'nde kısmi bir yürüyüş de gerçekleştirdi.  HDP Eş Genel Başkanı Temelli, vekillere yönelik engellemeyi "tecritin fotoğrafı" olarak niteledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün yaptığı açıklamada HDP milletvekillerinin duyurusunu yaptığı yürüyüşle ilgili olarak, “Şimdi 'Apo' içeride diye, güya milletvekilleri yürüyüş yapacaklarmış sağda solda. Sizi yürüten adam değildir” demişti.  HDP Eş Genel Başkanı Buldan da yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanı Soylu'nun sözlerini hatırlatarak "Bugün hep birlikte tecrit edildik. Galatasaray Meydanı’na gitmemiz İçişleri Bakanı’nın talimatıyla engellenmiştir. Adam olmak, insan olmak değildir; insan olmak ölümleri durdurmanın gereğini yapmaktır” dedi.

HDP'li milletvekilleri, saat 11:00 sıralarında yürüyüşün başlayacağı Taksim Hill Otel'de bir araya geldi. Polis, 11.30'da başlaması beklenen yürüyüşe izin vermedi. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ile emniyet amiri arasında eylemin 'Anayasa'ya uygunluğu' konusunda kısa süreli bir müzakere yaşanırken; grubun ne İstiklal Caddesi ne de Gümüşsuyu'na doğru yürümesine izin verildi. Milletvekilleri ile polis arasında kısa süreli gerginlik de yaşanırken, HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran kargaşa esnasında polislerden biri tarafından tekmelendi. 

HDP'liler daha sonra Taksim Meydanı'nda bulunan otelin önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı. 

İstiklal Caddesi’nde çok sayıda sivil polis olduğu, Mis Sokak girişinin de TOMA tarafından kapatıldığı görüldü. Yürüşün başlaması planlanan Taxim Hill Otel’in hemen karşısına ve İstiklal Caddesi’nin girişindeki Taksim Caddesi’nin başlangıcına da TOMA ve polis yerleştirildi.

Aralarında Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da bulunduğu çok sayıda HDP'li vekil yürüyüşe katılmak için Taksim'de bulundu. 

Polis, HDP'lilerin bulunduğu otelin çıkışını kapattı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, otelin önünde herhangi bir açıklama yapmayacaklarını, İstiklâl Caddesi’ndeki yürüyüşün ardından Galatasaray Lisesi önünde açıklama yapacaklarını söyledi. Buldan'ın açıklamasının ardından HDP'liler ile polis arasında yürüyüş için görüşmeler başladı.

HDP'den anayasa hatırlatması

Polis, İstiklâl’de yürüyüşe izin verilmeyeceğini söyleyip otel önünde açıklama yapılmasını istedi. HDP adına konuşan TBMM Başkanvekili ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar, toplanma ve eylem hakkının anayasayla korunduğunu hatırlattı.

Polis, Sancar’a “Sizin kadar olmasa da biz de Anayasa’yı biliyoruz, siyasal okudum” dedi. Bunun üzerine Sancar, polise "uygunsuz emir" kavramını hatırlattı. Vekiller, “Tek tek, küçük gruplar olarak yürüyeceğiz” diyerek tekrar taleplerini iletti.

Polis: Size izin verirsem aylardır yaptıklarımı nasıl açıklayacağım?

Polis de 18 Ağustos'tan beri İstiklâl’de yürüyüş ve eyleme izin verilmediğini belirterek, “Size izin verirsem, aylardır yaptıklarımı nasıl açıklayacağım” dedi, “Biz yasaları uyguluyoruz; ben yapmıyorum ki yasaları, siz yaptınız” diye ekledi.

Yapılan görüşmeler sonucunda HDP milletvekilleri, Gümüşsuyu'na doğru yöneldi ancak polis buradan yürüyüşe izin vermeyeceğini bildirdi. 

Temelli: Bu abluka ile yasa tanımazlık kendisini göstermiştir, işte tecrit budur

Polisin engellemelerinin ardından otelin önünde bir açıklama yapıldı. HDP Eş Genel Başkanı Temelli, otelin önünde yaptığı açıklamada, "Burada size tecritin fotoğrafını çekiyoruz" dedi ve şunları söyledi:

"Her hükümlünün aile ve avukatları ile görüşme hakkı vardır. Bu hakkın Sayın Öcalan’dan sakınılması büyük bir hukuksuzluktur. İmralı’daki tecridin fotoğrafını görmek istiyorsanız, o fotoğraf budur. Bu fotoğrafı bugün size sunmuş olduk. Taksim Meydanı’ndaki bu abluka ile yasa tanımazlık kendisini göstermiştir. İşte tecrit budur. Leyla Güven, 96 gündür bunu göstermeye çalıştı."

"Adam olmak insan olmak değildir"

Temelli'nin ardından sözü alan Buldan da şunları söyledi:

"Bugün hep birlikte bir kez daha tecrit edildik. Bugün Galatasaray Meydanı’na gitmemiz, İçişleri Bakanı’nın talimatıyla engelledi. Bugün bir kez daha gördük ki İçişleri Bakanı hukuksuz bir şekilde engelledi. Adam olmak insan olmak değildir. İnsan olmak ölümlere dur demektir. İnsan olmak ölümleri engellemektir. Bu ülkeyi yönetenler bilmelidir ki bizler haklı be meşru taleplerimizi her zaman her yerde dile getireceğiz.

"Leyla Güven arkadaşımız İmralı Cezaevinde Sayın Öcalan üzerindeki haksız ve hukuksuz tecridin sonlanması için bedenini açlık grevine yatırmıştır. Her an istemediğimiz sonuçlarla karşılaşabiliriz. Biz cezaevlerindeki arkadaşlarımızın, açlık grevindeki arkadaşlarımızın yaşamını yitirmesine müsaade etmeyeceğiz. 61 milletvekilini yürütmeyen bir anlayışı reddediyoruz. Bugün bir kez daha tecridin kalkması Leyla Güven’in yaşaması ve tüm arkadaşlarımızın barış ve özgürlük talebine ses vermek için toplandık."

Buldan ve Temelli'nin açıklamalarının ardından milletvekilleri kısa süreli oturma eylemi gerçekleştirdi. Daha sonra HDP Beyoğlu İlçe Binası'na doğru giden milletvekillerinin bir kısmı İstiklal Caddesi'nde kısa süreli yürüyüş de gerçekleştirdi.