Gündem

HDP: Demirtaş, siyasi rehinedir; iktidar tarafından tutulduğu konum bir kez daha itiraf edilmiştir!

19 Haziran 2020 22:28

HDP, Anayasa Mahkemesi'nin eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkındaki 'hak ihlali' kararına ilişkin, "Yargı sürecinin adı mahkeme kararları eliyle de konulmuştur: Yasadışılık! Ve Demirtaş’ın iktidar tarafından tutulduğu konum bir kez daha itiraf edilmiştir: Siyasi rehine! İktidar tam dört kez verilen ihlal ve tahliye kararlarının yerine getirilmesini engelleyerek ülkede yasa dışı bir rejimin hakim olduğunu ilan etmiş bulunmaktadır. Ancak iktidar ateşle oynamaktadır" denildi.

AYM'nin, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eski CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem'in Anayasa'nın 17. Maddesiyle korumaya alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Selahattin Demirtaş'ın tutuklu yargılandığı bir davada 2017 yılında yaptığı başvuruyu inceleyen AYM, tutukluluk süresinin makul olmadığını belirtti ve Demirtaş'a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Kararın ardından açıklama yapan HDP, "Demirtaş’a yönelik yürütülen yargı süreci yasadışıdır ve Demirtaş siyasi rehinedir" vurgusu taprı.

HDP tarafından yapılan açıklama şöyle: 

 "Yürütmenin hatta bizzat Saray’ın, önceki dönem Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın tahliyesine ilişkin mahkeme kararlarına ilişkin ani ve hukuk dışı refleksleri, sadece Demirtaş’ın maruz kaldığı hukuksuzluğu değil, ülkede adaletin çöküşünü de göstermesi bakımından önemli ve üzerinde durulması gereken bir mesele halini almıştır.

Bilindiği üzere Demirtaş hakkında dört kez tahliye yönünde karar verilmiş, ancak dördünde de adaletin terazisi iktidardan yana eğilmiştir. 4 Kasım 2016 yılında vuku bulan tutukluluk haline dair 20 Kasım 2018 tarihinde AİHM tarafından verilen Demirtaş kararında, tutukluluk sürecinin siyasi olduğu vurgusu yapılmış; tam da tahliye koşullarının oluştuğu noktada Cumhurbaşkanı tarafından yapılan “Biz de karşı hamlemizi yaparız, işi bitiririz" şeklindeki açıklama neticesinde başka bir dosyadan mahkûmiyet kararı verilerek Demirtaş’ın cezaevinden çıkışı engellenmişti.

2 Eylül 2019’da yargılamanın yürütüldüğü mahkemece adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine dair karar yerine getirilmezken, 1. Yargı Paketi kapsamında mahsup talebini sürüncemede bırakılarak Demirtaş hakkında soruşturma yürütülmeyen bir dosyadan tekrar tutuklanmasıyla yerine getirilmedi.

Şimdi ise AYM, Demirtaş hakkında hak ihlali kararı verdi, ancak Demirtaş hala cezaevinde. Hukuk, bu tutuklamanın yasa dışı olduğunu verdiği kararlarla dile getirmiştir. Türkiye’deki mahkemeler çekingence de olsa, bu tutukluluğu doğru bulmadıklarını verdikleri tahliye kararları ile ifade etmiştir.

Demirtaş’ın yargı sürecinin adı mahkeme kararları eliyle de konulmuştur: Yasadışılık! Ve Demirtaş’ın iktidar tarafından tutulduğu konum bir kez daha itiraf edilmiştir: Siyasi rehine!
Demirtaş’a yönelik yürütülen yargı süreci yasadışıdır ve Demirtaş siyasi rehinedir. İktidar tam dört kez verilen ihlal ve tahliye kararlarının yerine getirilmesini engelleyerek ülkede yasadışı bir rejimin hakim olduğunu ilan etmiş bulunmaktadır. Ancak iktidar ateşle oynamaktadır.

Bir ülkede adaleti sağlamaz, adaletin temeline dinamit koyarsanız kendinizle beraber tüm toplumu derin bir kuyunun dibine atmış olursunuz. Demirtaş kararı Türkiye yargısının turnusol kağıdıdır.

Bu noktada iktidara değil; halkımıza, demokrasi ve hukuka inananlara, bu karanlık girdaptan çıkmak isteyenlere sesleniyoruz. Vicdanlı hakimlere sesleniyoruz. Cesaretin hepimizi bu karanlıklardan çıkaracağına inanıyoruz."

TIKLAYIN - Selahattin Demirtaş'ın avukatı Karaman: AYM, siyasi saiklerle yürütülen bir davayı aklama çabasına girmiş

TIKLAYIN - Anayasa Mahkemesi Demirtaş'la ilgili oybirliğiyle 'ihlal' kararı verdi, ancak özgürlük yolunu açmadı