Politika

HaberTürk yazarı Sarıkaya: Muhalefet de kasımda seçim istemiyor…

21 Haziran 2022 13:25

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, erken seçim tartışmalarına ilişkin olarak, "Muhalefet de Kasım’da seçim istemiyor…" yorumunu yaptı. 

Sarıkaya yazısında, "CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve Grup Başkanvekili Özgür Özel Kasım’da seçim olabileceğine ilişkin bir düşüncenin yönetimde olmadığını söyledi. Torun, parti kurullarında görüşme yapılmadığına da vurgu yaptı. Özel ise farklı bir yaklaşımla, kitleleri Kasım yaklaşımına iten nedenin gerisinde AK Parti’nin geçmiş tutumunun yattığını söyledi. 'Erdoğan, 2007’deki gibi yeni bir 367 krizi arıyor, o nedenle TBMM’yi kendisi feshedip seçime giderek tartışma yaratmak isteyebilir' dedi. Özel’in sözlerinden anladım ki Kılıçdaroğlu’nun hafta sonu Fox’ta İsmail Küçükkaya ile röportajındaki 'Erdoğan TBMM’yi feshedip seçime gitmeye hazırlanıyor…' cümlesinin gerisinde de bu bakış yatıyor. Sözünü ettikleri 2007’de Cumhurbaşkanı seçilmesi için oylamaya 367 milletvekilinin katılması gerektiği ileri sürülmesiyle başlayan kriz…" ifadesini kullandı.

Sarıkaya şunları kaydetti:

"Tartışma beraberinde yeni seçimi getirmiş ve AK Parti’nin çok daha yüksek sandalye ile TBMM’ye girmesinin önünü açmıştı. Bugün de benzer bir durumun yaşanabileceğine dikkat çeken Özel sözlerine devam etti: 'Herkes sanıyor ki TBMM erken seçim kararı alacak, böylece Anayasa gereği Erdoğan da bir dönem daha kazanacak. Tam tersine, Erdoğan bunu istemiyor; Meclis’i kendisi feshedip seçime götürecek ki 367 krizi gibi tartışma çıksın. Bu bizim tercihimiz değil. Biz her an seçime hazırız. Ama bir tercih yapmam isteniyorsa Mart’ta gidelim derim…' Özel, Anayasa Komisyonu’nda Erdoğan’ın adaylığı meselesinin zamanında tartışılıp kapandığını, dolayısıyla bu konu üzerinde durmanın bir anlamının kalmadığını da vurguladı."